Za ten przepis Makłowicz powinien dostać złoty medal. Schab w tym wydaniu to poezja
W tym przepisie spotykają się dwa hity polskiej kuchni – schab i Robert Makłowicz. Sposób tego ostatniego na przygotowanie tego pierwszego to prawdziwy hit. Pod wpływem jednego składniku mięso nabiera niezwykłego smaku.
Schab Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz to niestrudzony obrońca tradycyjnych przepisów i technik kulinarnych. Jego szerokie horyzonty każą mu jednak sięgać po rozmaite, czasem rzadziej spotykane triki kuchenne. W stosunku do niepozornego schabu wieprzowego zaprezentował jedną z nich: przygotowanie sosu na bazie cydru.
Jak przypomina Makłowicz, cydr to w Irlandii, skąd pochodzi ten przepis, dobrze zakorzeniony w kuchni składnik. Polska jest jedną z potęg w produkcji jabłek, z których przygotowuje się cydr, dlatego warto tę tradycję przeszczepić i do nas.
Nie tylko do owsianki, czy ciasta. Cynamon usunie kłopotliwy problem w kuchni i całym domuSchab z jabłkami i cydrem
Niektórzy domowi kucharze boją się czasem dodawać alkoholu do dań, które mamy potem serwować dzieciom i kierowcom. Jednak alkohol, co trzeba pamiętać, paruje szybciej od wody. Bezpieczne są więc nawet nie tylko potrawy na bazie piwa czy cydru, jak w tym wypadku, lecz także używające wina czy koniaku.
Składniki
- 800 g schabu bez kości
- 3 jabłka winne
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml wytrawnego jabłkowego cydru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy typu francuskiego
- 1 gałązka świeżego tymianku
- Sól, pieprz
Schab pieczony. Soczysty, delikatny, pyszny
Schab kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i oprószamy solą i pieprzem. Jabłka obieramy. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 100 stopni, a na patelni roztapiamy olej. Steki wieprzowe przyrumieniamy z obu stron po kilka minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do piekarnika.
Na patelnię wrzucamy grudkę masła. Podsmażamy jabłka, zasypujemy cukrem i dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę, a następnie zalewamy cydrem i octem. Przyprawiamy musztardą i tymiankiem i redukujemy przez kilka minut na odkrytej patelni. Schab wyjmujemy z piekarnika i przed podaniem obkładamy ćwiartkami duszonych jabłek.
Wypróbuj też przepisy na ciastka-grzybki i domową chałkę.
Źródło: maklowicz.pl