Smakosze.pl Przepisy Prosta i sycącą zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem
canva/arfo, Getty Images

Prosta i sycącą zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem

5 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zapiekanka makaronowa najczęściej jest wybierana jako sposób na szybkie i proste danie, które nasyci całą rodzinę. Połączenie makaronu penne, kiełbasy, sera oraz warzyw jest nie tylko smaczne - na talerzu zapiekanka prezentuje się nad wyraz okazale. Przygotowanie dania nie wymaga od gotującego praktycznie żadnej pracy, większość wykonuje i tak piekarnik.

Zapiekanka makaronowa może przyjąć wiele form. Tak naprawdę jej skład zależy jedynie od preferencji, a więc można dodawać do niej najróżniejsze składniki. Poniższa propozycja jest klasyczna, jeśli jednak w lodówce zalegają ci jakieś warzywa czy mięsa, bez przeszkód możesz je wrzucić do potrawy.

Aby smak zapiekanki był wystarczająco intensywny, warto część produktów przesmażyć na patelni przed pieczeniem. Cebula oraz mięso dodawane do makaronu powinny mieć lekko skarmelizowaną skórkę, która pogłębi aromaty i zwiększy przyjemność podczas jedzenia.

Przepis na zapiekankę makaronową

Składniki:

  • 300 g makaronu penne

  • 350 g kiełbasy

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 papryki czerwone

  • puszka krojonych pomidorów

  • 130 g żółtego sera

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka czerwonej papryki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • odrobina oleju

Zacznij od wrzucenia makaronu do garnka z wrzącą i mocno osoloną wodą. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na patelnie z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu jej wyłów ją z tłuszczu i przełóż do czystej miseczki.

Odcedź makaron. Kiełbasę pokrój w plasterki lub kostkę i podsmaż ją na tej samej patelni, co cebulę. Dodaj do niej pomidory i gotuj, aż część wody wyparuje. Makaron włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością tłuszczu. Zetrzyj ser żółty na dużych oczkach tarki i dodaj go do makaronu wraz ze skarmelizowaną cebulą oraz kiełbasą z sosem.

Przeciśnij czosnek przez praskę i wrzuć go do naczynia razem z pokrojoną w kostkę papryką, ziołami prowansalskimi, solą, świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką w proszku. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser na wierzchu ładnie się przyrumieni. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak rozpoznać ser żółty dobrej jakości. Ten tekst wyjawia prosty przepis na pyszną zapiekankę a'la gołąbki.

Zapiekanka makaronowa

Źródło: canva/Azurita, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wkuchnizwedlem.wedel.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy