Prosta receptura na niezapomniane szare kluski
Szare kluski to klasyka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom polskiej kuchni. Nieskomplikowane danie cieszy się od lat ogromną popularnością, chociaż raczej ciężko je znaleźć w menu różnych restauracji, dlatego zdradzamy, w jaki sposób przyrządzić je w domu.
Krótka historia słynnego dania
Szare kluski są potrawą wywodzącą się z kuchni wielkopolskiej. Danie jest przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Potrawa pochodzi z XIX wieku. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej barwie, jaką nadają jej ziemniaki.
Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest kiszona kapusta . Wiele osób zajada je jednak z pokruszonym twarogiem lub z usmażonym boczkiem . Po II wojnie światowej kluski najczęściej podawano z dodatkiem brukwi .
Potrawa ma dość długą tradycję. O jej unikatowości świadczy fakt, że 11 maja 2007 roku została wpisana na Krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi . W jaki sposób ją przygotować?
Przepis na szare kluski
Składniki:
-
1 kg mączystych ziemniaków
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 jajko
-
sól i pieprz do smaku
Okrasa:
-
200 g surowego, wędzonego boczku
-
2 cebule
-
3-4 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Pokrój boczek w kostkę, podsmaż na suchej patelni i przełóż do osobnej miski. Następnie podsmaż cebulę. Zetrzyj ziemniaki na małych oczkach tarki i przełóż do wyłożonego gazą sita. Odstaw je na około 15 minut.
Po tym czasie przełóż ziemniaki do miski, odlew wodę, a zebraną na dnie skrobię połącz ze startym warzywem. Następnie dodaj do masy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Il ość tej drugiej zależy od ilości wody w ziemniakach. Im jest jej więcej, tym należy dodać więcej mąki . Dopraw masę do smaku solą i pieprzem.
Zagotuj osoloną wodę. Nabierz ciasto małą łyżeczką i włóż do wrzątku. Kluski gotujemy po około 4 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię . Danie podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką lub innymi dodatkami.
Polecamy również przepis na obłędne pierogi z kapustą Ani Starmach oraz tradycyjne kluski śląskie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wikipedia/gotujebolubie.pl