Przepis na "odchudzającą" kawę
Smakowita kawa niejednokrotnie wywoływała u nas autentyczny zachwyt. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią wypiłyby ten specjał. Tym razem przedstawimy przepis na kawę w nieco odmienionym wydaniu.
Kawa na odchudzanie
Kawa ma wiele zalet. Najważniejszą z nich jest efekt pobudzenia wywoływany kofeiną. Właśnie dlatego smakosze pijają napar o poranku. Kawa jest pijana na rozmaite sposoby. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na jej norweską odmianę.
Tym razem podzielimy się przepisem na napar z niepozornymi dodatkami. Kawa w takiej odsłonie pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Dzięki niej tłuszcz i cholesterol nie będą już takimi problemami.
Kawa za sprawą cynamonu i oleju kokosowego stanie sią dobrym wsparciem podczas odchudzania. Poleca ją nawet Anna Lewandowska. Warto przyjrzeć się bliżej tym dodatkom. Co w nich się skrywa i dlaczego warto dodać je do kawy?
Co zyskuje kawa za sprawą cynamonu i oleju kokosowego
Cynamon i kawa są dosyć popularnym połączeniem. Przyprawa nadaje jej wyjątkowego smaku i pozwala zastąpić cukier. Nie można zapomnieć o tym, że cynamon pozytywnie wpływa na nasz organizm.
Niepozorna przyprawa wspiera metabolizm i przyśpiesza spalanie tłuszczu. Oprócz tego wykazuje ona działanie przeciwzapalne, pomaga w przypadku cukrzycy i nadciśnienia, a nawet łagodzi ból stawów. Kawa z cynamonem może również pomóc w pozbyciu się złego cholesterolu. Co daje nam olej kokosowy?
(Pexels / Snapwire)
Kawa z olejem kokosowym może wydawać się dosyć dziwnym napojem. Jednak właśnie dzięki dodatkowi tłuszczu, nasz napój może wiele zyskać. Niektórzy uważają, że kawa z dodatkiem oleju kokosowego przyśpiesza metabolizm oraz podnosi poziom dobrego cholesterolu.
Olej kokosowy pomoże uregulować rytm wypróżnień. Dostarczy on również sporo energii, dzięki czemu kawa zapewni nam uczucie sytości. Z pewnością wyżej wymienione zalety są wystarczającym powodem, by wypróbować ten niecodzienny napitek.
Niecodzienna kawa jest prosta w przygotowaniu
Kawa z dodatkiem cynamonu i oleju kokosowego nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku musimy się zaopatrzyć w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne do przyrządzenia kawy?
10 g zmielonej kawy
5 g cynamonu
15 ml oleju kokosowego
5 ml miodu
Na początku zaparzamy naszą kawę. Dodajemy do niej cynamon. Kiedy nasz napój już trochę ostygnie, wzbogacamy go o olej kokosowy. Musimy jeszcze chwilę poczekać. Zanim dodamy miód, kawa powinna osiągnąć temperaturę niższą niż 40 stopni Celsjusza. Wówczas wyciągniemy z niej wszystko, co najlepsze. Warto również sięgnąć po kawę ze złotym mlekiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródła: ABC Zdrowie; Wprost Zdrowie i Medycyna; Dzień Dobry TVN