Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
Pixabay / pasja1000

Ania Starmach zdradziła przepis na pierogi z kapustą. Po prostu ideał

Wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierogów z kapustą i grzybami. Gwiazda Masterchefa Ania Starmach jakiś czas temu podzieliła się przepisem na to pyszne danie. Warto z niego skorzystać.

Pierogi z kapustą i grzybami to absolutny klasyk, który co rok gości na naszym wigilijnym stole. Niedawno pisaliśmy o tym, w jaki sposób przygotowuje jeRobert Makłowicz oraz Magda Gessler .

Swój przepis na uwielbiane danie pokazała też jurorka Masterchefa i autorka wielu książek kulinarnych Ania Starmach. Jej wersja pierogów przypomina tą, którą robiły nasze babcie. Prosta, smaczna i bez zbędnych udziwnień, czyli po prostu ideał.

Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Ani Starmach

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 80 g suszonych grzybów
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania pierogów:

1. Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Rano je odcedź (nie wylewaj wody), a następnie pokrój je na drobne części.

2. Posiekaj kapustę oraz cebulę.

3. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę, a następnie dodaj do niej kapustę, grzyby, przyprawy i wodę spod grzybów. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.

4. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, wyrabiaj krótko, a następnie cienko rozwałkuj. Wytnij kółka np. za pomocą szklanki.

5. Na środku każdego pieroga połóż łyżkę farszu. Starannie je zlep, a następnie gotuj je przez kilka minut we wrzątku.

źródło:aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł