Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ania Starmach zdradziła przepis na pierogi z kapustą. Po prostu ideał
Monika Dec
Monika Dec 30.11.2020 01:00

Ania Starmach zdradziła przepis na pierogi z kapustą. Po prostu ideał

Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków
Pixabay / pasja1000

Pierogi z kapustą i grzybami to absolutny klasyk, który co rok gości na naszym wigilijnym stole. Niedawno pisaliśmy o tym, w jaki sposób przygotowuje je Robert Makłowicz oraz Magda Gessler .

Swój przepis na uwielbiane danie pokazała też jurorka Masterchefa i autorka wielu książek kulinarnych Ania Starmach. Jej wersja pierogów przypomina tą, którą robiły nasze babcie. Prosta, smaczna i bez zbędnych udziwnień, czyli po prostu ideał.

Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Ani Starmach

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 150 ml ciepłej wody

  • szczypta soli

Składniki farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty

  • 80 g suszonych grzybów

  • 250 ml ciepłej wody

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania pierogów:

1. Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Rano je odcedź (nie wylewaj wody), a następnie pokrój je na drobne części.

2. Posiekaj kapustę oraz cebulę.

3. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę, a następnie dodaj do niej kapustę, grzyby, przyprawy i wodę spod grzybów. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.

4. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, wyrabiaj krótko, a następnie cienko rozwałkuj. Wytnij kółka np. za pomocą szklanki.

5. Na środku każdego pieroga połóż łyżkę farszu. Starannie je zlep, a następnie gotuj je przez kilka minut we wrzątku.

źródło:aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pierogi