Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Jeśli nie mamy pomysłu na dodatek do obiadu, lub zastanawiamy się, co będzie pasować do konkretnej potrawy, jaką chcemy ugotować, postawmy na surówkę bufetową. Surówka złożona jest z kilku prostych składników i pasuje do wszystkiego.
Surówka bufetowa jest jedną z bardzo uniwersalnych dodatków obiadowych. Surówkę przygotujemy błyskawicznie z produktów, które zwykle mamy w domu, czyli jabłka, marchewki, pora, ogórków kiszonych.
Do surówki dodajmy również majonez, który dobrze połączy nam wszystkie składniki. Majonez możemy ewentualnie wymieszać z gęstym jogurtem naturalnym, ale nie rezygnujmy z niego całkowicie, ponieważ surówka nie będzie już tak smaczna.
Surówkę zróbmy z domowych ogórków kiszonych lub z kupnych, ale sprawdzonych. Większość gotowych kiszonek niestety nie jest smaczna. Ogórki często są puste w środku, są przesolone i nie są kwaśne, a to właśnie one mają dodać wyrazu surówce bufetowej.
Przepis na surówkę bufetową
Składniki:
-
2 większe marchewki
-
3 ogórki kiszone
-
biała część pora
-
duże jabłko
-
sok z cytryny
-
sól, pieprz, cukier do smaku
-
3 łyżki majonezu
Jak zrobić surówkę bufetową?
Marchew i jabłko zetrzyj na tarce, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, oprósz cukrem. Ogórki kiszone również zetrzyj, posiekaj por i przełóż do wcześniej przygotowanych składników.
Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Surówka bufetowa pasuje do każdego dania: do zrazów wołowych , pieczonego schabu, kurczaka, a także ryb i dań wegetariańskich, np. kotletów ziemniaczanych , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca
-
Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Szokujący efekt jest zasługą 1 produktu
-
Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Źródło: beszamel.se.pl