Smakosze.pl Przepisy Prosta surówka z kalarepy i ogórka kiszonego. Nikt jej się nie oprze
canva/Vaivirga

Prosta surówka z kalarepy i ogórka kiszonego. Nikt jej się nie oprze

12 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, jak wykorzystać kalarepę w kuchni? Mamy doskonały przepis na prostą surówkę z kalarepy i ogórka kiszonego. Wyrazisty dodatek sprawi, że surówce nikt się nie oprze. Będzie ona doskonale pasować do wielu obiadów, na przykład z mięsa wieprzowego i drobiowego. Koniecznie przetestujcie naszą recepturę.

Młoda kalarepa jest niezwykle smaczna i zdrowa. Warto więc o niej pamiętać, nie tylko myśląc o przekąsce. Kalarepa może też stać się podstawą surówki i to całkiem niebanalnej. Wystarczy połączyć ją np. z kiszonym ogórkiem, zieleniną i jeszcze kilkoma prostymi składnikami, a zamieni się w smaczny i soczysty dodatek do obiadu.

Jak zrobić surówkę z kalarepy i kiszonego ogórka?

Składniki:

  • 3 młode kalarepy

  • 2-3 kiszone ogórki

  • pół pęczka szczypiorku

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2-3 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z kalarepy

Kalarepy umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Szczypiorek i natkę pietruszki opłucz, dokładnie osusz, drobno posiekaj. Dodaj do rozdrobnionych warzyw. Do surówki dodaj trochę soli i pieprzu oraz majonez. Surówkę wymieszaj, w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.

Wskazówka:

Majonez możesz częściowo zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Sos stanie się dzięki temu rzadszy i nieco łagodniejszy w smaku.

Po więcej przepisów na ciekawe surówki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. recepturę na surówkę z młodej kapusty , a także na surówkę z marchewki .

surówka z kalarepy
surówka z kalarepy

Źródło zdjęcia: canva/AndreySt

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy