Prosta surówka z kalarepy i ogórka kiszonego. Nikt jej się nie oprze
Wiecie, jak wykorzystać kalarepę w kuchni? Mamy doskonały przepis na prostą surówkę z kalarepy i ogórka kiszonego. Wyrazisty dodatek sprawi, że surówce nikt się nie oprze. Będzie ona doskonale pasować do wielu obiadów, na przykład z mięsa wieprzowego i drobiowego. Koniecznie przetestujcie naszą recepturę.
Młoda kalarepa jest niezwykle smaczna i zdrowa. Warto więc o niej pamiętać, nie tylko myśląc o przekąsce. Kalarepa może też stać się podstawą surówki i to całkiem niebanalnej. Wystarczy połączyć ją np. z kiszonym ogórkiem, zieleniną i jeszcze kilkoma prostymi składnikami, a zamieni się w smaczny i soczysty dodatek do obiadu.
Jak zrobić surówkę z kalarepy i kiszonego ogórka?
Składniki:
-
3 młode kalarepy
-
2-3 kiszone ogórki
-
pół pęczka szczypiorku
-
pół pęczka natki pietruszki
-
2-3 łyżki majonezu
-
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z kalarepy
Kalarepy umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Szczypiorek i natkę pietruszki opłucz, dokładnie osusz, drobno posiekaj. Dodaj do rozdrobnionych warzyw. Do surówki dodaj trochę soli i pieprzu oraz majonez. Surówkę wymieszaj, w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.
Wskazówka:
Majonez możesz częściowo zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Sos stanie się dzięki temu rzadszy i nieco łagodniejszy w smaku.
Po więcej przepisów na ciekawe surówki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. recepturę na surówkę z młodej kapusty , a także na surówkę z marchewki .
Źródło zdjęcia: canva/AndreySt
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
-
Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny
Źródło: gotujmy