Robiąc ogórki kiszone dodajesz koper, korzeń i liście chrzanu oraz sól? Pamiętaj, przenigdy nie pasteryzuj słoików
Uwielbiamy przetwory z ogórków. A czy robiąc ogórki kiszone, dodajesz koper, korzeń i liście chrzanu oraz sól? Jeśli tak, pamiętaj o jednej ważnej zasadzie — przenigdy nie pasteryzuj słoików. Inaczej zniszczysz w ogórkach wartościowe bakterie. Zamiast tego wystarczy przechowywać kiszonki w odpowiednich warunkach.
Robienie przetworów nie jest już dzisiaj tak popularne, jak kiedyś. W sklepach można bowiem kupić niemal wszystkie frykasy. Trudno jednak nabyć ogórki kiszone, takie jak domowe. Z tego powodu wiele osób wciąż nastawia je własnoręcznie w domowym zaciszu.
Niezwykle smaczne są ogórki małosolne, które charakteryzują się lekko kwaśnym smakiem i dużą chrupkością. Im dłużej jednak przechowujemy ogórki, tym stają się bardziej kwaśne, często też tracą uwielbianą twardość. Niektórzy rozwiązują ten problem, pasteryzując kiszone ogórki. Niestety nie jest to dobre rozwiązanie. Już wyjaśniamy dlaczego.
Dlaczego nie należy pasteryzować ogórków kiszonych?
Niektórzy, chcąc zatrzymać proces fermentacji kiszonych ogórków, poddają słoiki pasteryzacji. W jej wyniku ogórki przestają robić się bardziej kwaśne, bo proces ich kiszenia zostaje zakończony.
Trzeba jednak pamiętać, o tym, że w wyniku pasteryzacji niszczone są bakterie kwasu mlekowego, które są największą zaletą i wartością kiszonek. Pasteryzowane ogórki kiszone zachowują więc swój smak i nie robią się bardziej kwaśne, jednak tracą dużo na wartości odżywczej.
Przepis na kiszone ogórki
Składniki:
1 kg niedużych ogórków gruntowych
4 ząbki czosnku
kawałek korzenia chrzanu
2 gałązki kopru z nasionami
2 liście chrzanu
2 l gorącej wody
2 łyżki soli
Przygotowanie kiszonych ogórków
Ogórki przebierz, dokładnie umyj, osusz. Słoiki i zakrętki dokładnie umyj, opłucz, wyparz. Sól wsyp do gorącej wody, mieszaj, aż się rozpuści.
Na dno każdego słoika włóż po 2 przekrojone ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu i liść chrzanu oraz gałązkę koperku. Słoki napełnij ścisło ogórkami, zalej zalewą, tak by były dokładnie nią przykryte.
Słoiki zakręć, pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Gdy woda zrobi się mętna i przestanie się pienić, wtedy wynieś słoiki w chłodne miejsce, np. do piwnicy, spiżarni.
Z naszego serwisu dowiesz się, co zrobić, żeby ogórki kiszone nie pleśniały, a także, dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku.
Źródło zdjęcia: canva/ylka3ice
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad
Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego
Źródło: eksperymentalnie