Proste ciasto z jabłkami według przepisu siostry Anastazji
Szukacie inspiracji na pyszny wypiek? Proponujemy proste ciasto z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Doskonale smakuje i efektownie wygląda. Skusi się na nie każdy, nawet ten, co ogólnie za słodkościami nie przepada. Podajcie kawałek tego przysmaku do kawy lub herbaty, a dzień od razu zrobi się przyjemniejszy.
Siostra Anastazja jest kulinarnym przewodnikiem wielu osób. Jej przepisy cieszą się w naszym serwisie dużym powodzeniem. Dlatego dziś też sięgnęliśmy po jej recepturę. Tym razem na ciasto z dodatkiem jabłek. Jest proste, ale jak to u siostry Anastazji, niebanalne. Z pewnością zaskoczycie nim rodzinę i gości.
Przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami
Składniki:
na ciasto ucierane:
-
20 dag masła
-
20 dag cukru
-
5 jajek
-
30 dag mąki
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na ciasto biszkoptowe:
-
5 jajek
-
10 dag cukru drobnego
-
ok. 12 dag mąki
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz:
-
4-5 jabłek
-
4-5 łyżek tartej bułki
-
ok. 15 dag marmolady
-
10 dag czekolady na polewę
Przygotowanie ciasta z jabłkami
Na ciasto ucierane masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku. Potem wymieszaj całość z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj łyżką. Jabłka umyj, obierz, pokrój w plastry.
Na ciasto biszkoptowe białka ubij do białości. Potem dodaj cukier i ubij je na sztywno. Połącz z żółtkami i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto ucierane, wyrównaj powierzchnię, posyp ją tartą bułką.
Na cieście ułóż ścisło plastry jabłek. W środek każdego plastra włóż trochę marmolady. Owoce zalej ciastem biszkoptowym.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Wystudź. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, posmaruj nią ciasto.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ciasto "Kokosowa Śnieżynka" od siostry Anastazji , a także na kruche rogaliki siostry Anastazji .
Źródło zdjęcia: canva/Joe_Potato Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: urwiswakcji