,,Kokosowa śnieżynka" przepisu siostry Anastazji to idealny deser dla całej rodziny, sprawdzi się również jako eleganckie ciasto podczas większych uroczystości i spotkań. Warstwowy deser przełożony trzema różnymi masami smakuje wybornie, a wygląda jeszcze lepiej.
Siostra Anastazja słynie z rewelacyjnych przepisów na dania główne, desery i ciasta. Wszystkie wypieki przygotowywane według jej receptury smakują wyśmienicie i wyglądają przepięknie. Specjalnością siostry Anastazji są ciasta warstwowe, przekładane pysznymi kremami o różnych smakach, które w połączeniu dają niesamowity efekt.
Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad
CZYTAJ DALEJCiasto kokosowe siostry Anastazji to aż trzy placki, a każdy z nich przełożony jest innym kremem. Masa budyniowa, masa mleczna z galaretką cytrynową i podsmażone wiórki kokosowe to rewelacyjne połączenie, którego koniecznie musisz spróbować.
Jeśli masz ochotę na równie pyszne ciasto warstwowe od siostry Anastazji- tu poznasz przepis na ciasto ,,puszek" z migdałami i kajmakiem, jest idealne do kawy.
Przepis siostry Anastazji na ,,kokosową śnieżynkę"
Składniki na 3 blaty ciasta:
9 jajek
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
kostka miękkiego masła
2 budynie waniliowe bez cukru
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
Składniki na masę mleczną:
puszka mleka skondensowanego
3 łyżeczki żelatyny
opakowanie galaretki cytrynowej
Składniki na masę kokosową:
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
łyżka masła
Jak zrobić "kokosową śnieżynkę" przepisu siostry Anastazji?
Na początku przygotuj ciasto: białka oddziel od żółtek. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubij sztywną pianę, następnie dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę. Do masy dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Z przygotowanej porcji ciasta upiecz 3 placki. Nastaw piekarnik na 180 stopni C i piecz placki przez 30 minut.
Zrób masę budyniową: do małego garnka wlej 1,5 szklanki mleka i zagotuj z cukrem. W reszcie mleka rozpuść budynie i dodaj, gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i mieszaj, aż powstanie budyń i odstaw do przestygnięcia. Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem.
Zrób masę mleczną: galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i wstaw do lodówki, aby stężała, następnie pokrój ją w kostkę. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, mleko skondensowane ubij mikserem.
Dodaj żelatynę i miksuj chwilę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę i wymieszaj łyżką. Zrób masę kokosową: masło rozpuść, następnie dodaj cukier i wiórki kokosowe i przesmaż całość na wolnym ogniu.
Przełóż ciasto: na 1 blat ciasta wyłóż 3/4 masy budyniowej, przykryj drugim ciastem. Blat wysmaruj masą mleczną i ponownie przykryj ciastem. Na górę wyłóż masę kokosową i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Savany
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem? Łatwo o ogromny błąd
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach
Źródło: deon.pl