Smakosze.pl
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

canva/HandmadePictures

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

17 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

,,Kokosowa śnieżynka" przepisu siostry Anastazji to idealny deser dla całej rodziny, sprawdzi się również jako eleganckie ciasto podczas większych uroczystości i spotkań. Warstwowy deser przełożony trzema różnymi masami smakuje wybornie, a wygląda jeszcze lepiej.

Siostra Anastazja słynie z rewelacyjnych przepisów na dania główne, desery i ciasta. Wszystkie wypieki przygotowywane według jej receptury smakują wyśmienicie i wyglądają przepięknie. Specjalnością siostry Anastazji są ciasta warstwowe, przekładane pysznymi kremami o różnych smakach, które w połączeniu dają niesamowity efekt.

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

CZYTAJ DALEJ

Ciasto kokosowe siostry Anastazji to aż trzy placki, a każdy z nich przełożony jest innym kremem. Masa budyniowa, masa mleczna z galaretką cytrynową i podsmażone wiórki kokosowe to rewelacyjne połączenie, którego koniecznie musisz spróbować.

Jeśli masz ochotę na równie pyszne ciasto warstwowe od siostry Anastazji- tu poznasz przepis na ciasto ,,puszek" z migdałami i kajmakiem, jest idealne do kawy.

Przepis siostry Anastazji na ,,kokosową śnieżynkę"

Składniki na 3 blaty ciasta:

  • 9 jajek

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • szczypta soli

Składniki na masę budyniową:

  • kostka miękkiego masła

  • 2 budynie waniliowe bez cukru

  • 2 szklanki mleka

  • 3 łyżki cukru

Składniki na masę mleczną:

  • puszka mleka skondensowanego

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • opakowanie galaretki cytrynowej

Składniki na masę kokosową:

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 2 łyżki cukru

  • łyżka masła

Jak zrobić "kokosową śnieżynkę" przepisu siostry Anastazji?

Na początku przygotuj ciasto: białka oddziel od żółtek. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubij sztywną pianę, następnie dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę. Do masy dodawaj po jednym żółtku.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Z przygotowanej porcji ciasta upiecz 3 placki. Nastaw piekarnik na 180 stopni C i piecz placki przez 30 minut.

Zrób masę budyniową: do małego garnka wlej 1,5 szklanki mleka i zagotuj z cukrem. W reszcie mleka rozpuść budynie i dodaj, gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i mieszaj, aż powstanie budyń i odstaw do przestygnięcia. Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem.

Zrób masę mleczną: galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i wstaw do lodówki, aby stężała, następnie pokrój ją w kostkę. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, mleko skondensowane ubij mikserem.

Dodaj żelatynę i miksuj chwilę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę i wymieszaj łyżką. Zrób masę kokosową: masło rozpuść, następnie dodaj cukier i wiórki kokosowe i przesmaż całość na wolnym ogniu.

Przełóż ciasto: na 1 blat ciasta wyłóż 3/4 masy budyniowej, przykryj drugim ciastem. Blat wysmaruj masą mleczną i ponownie przykryj ciastem. Na górę wyłóż masę kokosową i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, smacznego.

Wiórki kokosowe

Źródło zdjęcia: canva/ Savany

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deon.pl





Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >