Smakosze.pl Przepisy Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
canva/FSerega

Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką

17 marca 2022

Makaron, który pozostał po ostatnim obiedzie, nie musi się zmarnować. Wystarczy kilka dodatków, by przyrządzić z niego smaczne kotlety. Sprawdzony patent na resztkowe danie spodoba się każdemu. Sprawdźcie koniecznie.

Kotlety z makaronu są doskonałym daniem, które pozwoli nam wykorzystać zalegające w lodówce kawałki warzyw i wędlin. Przyrządzicie je bardzo szybko, a smak pozytywnie was zaskoczy. Już nigdy nic się nie zmarnuje.

Przepis na smaczne kotlety z makaronu

Składniki:

  • 1 porcja dowolnego ugotowanego makaronu

  • pół czerwonej papryki

  • 1 nieduża cebula

  • 4 plastry wędliny lub kawałek kiełbasy

  • 4 łyżki tartego żółtego sera

  • 2 jaja

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • szczypta ostrej papryki

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ugotowany makaron rozdrabniamy. Cebulę obieramy z łupiny. Kroimy ją w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z papryką, którą uprzednio starannie myjemy. Oba warzywa podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju.

Gdy nieco zmiękną, dodajemy pokrojoną w kosteczkę wędlinę i chwilę jeszcze smażymy. Studzimy zawartość patelni i mieszamy ją z makaronem oraz startym na tarce serem żółtym. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka wymieszane z natką pietruszki i przyprawami.

Wszystko dokładnie łączymy. Z masy formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Zrumieniamy je z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy z wybranym sosem. Smacznego.

Po inne smaczne przepisy na kotlety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. doskonały patent na schabowe w panierce bez jajka oraz niezawodną recepturę na klasyczne mielone z dodatkiem czosnku .

Nadmiar makaronu możecie wykorzystać do zrobienia kotletów
Nadmiar makaronu możecie wykorzystać do zrobienia kotletów

Źródło zdjęcia: canva/timbudd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy