Smakosze.pl Przepisy Proste i pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami
canva/iko636, Getty Images Pro

Proste i pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami

23 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest banalnie prostym przepisem do zrobienia w domu. Najważniejszym elementem tego wypieku jest bez wątpienia kruszonka. Warto użyć kwaśniejszych śliwek, aby lepiej zachować kontrast pomiędzy nimi a słodkim ciastem.

Choć mogłoby się wydawać, że ciasto drożdżowe ze śliwkami wymaga mnóstwa pracy, w praktyce jest zupełnie inaczej. Co więcej efekt, jaki prezentuje ten wypiek, jest wyjątkowy.

Podając ciasto do stołu, usłyszysz okrzyki zachwytu i każdy będzie prosił cię o przepis. Puszyste i wilgotne, a zarazem chrupiące dzięki kruszonce, nie ma sobie równych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej. Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta. Składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • 25 g drożdży

  • 500 g mąki

  • 150 g cukru

  • szczypta soli

  • 50 g masła

  • 1 jajko

  • 3 żółtka

  • 600 g śliwek

Kruszonka:

  • 150 g mąki

  • 100 g cukru

  • 100 g masła

Zacznij od wymieszania drożdży ze szklanką mleka, łyżką cukru oraz łyżką mąki. Po połączeniu odstaw zaczyn na 15 minut. Przesiej do dużej miski mąkę, wsyp sól, wbij jajko i wlej żółtka.

Do miski wrzuć również 150 g cukru, 50 g roztopionego masła oraz zaczyn. Wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłóż je do formy do pieczenia.

Na cieście rozłóż ćwiartki śliwek bez pestek. Masło, cukier i mąkę utrzyj ze sobą, a następnie posyp kruszonką śliwki. Wstaw ciasto do pieca na 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto

Źródło: canva/Lesyy, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy