Smakosze.pl Porady Proste patenty na idealne pieczone gołąbki
canva/bonchan

Proste patenty na idealne pieczone gołąbki

10 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Gołąbki z kapusty są pysznym, choć nieco pracochłonnym daniem. Można je gotować w sosie lub zapiekać. Dziś zdradzimy wam proste patenty na idealne pieczone gołąbki. Jak się okazuje, czasem wystarczy nawet łyżka popularnego dodatku, by smakowały wyśmienicie.

Pieczone gołąbki są pełne smaku, jednak czasem potrafią wyjść twarde i suche. Za takimi oczywiście nie przepadamy. Wolimy, gdy wszystkie składniki mają odpowiednią miękkość, są soczyste i rozpływają się w ustach. Uzyskanie takiego efektu jest nieco trudniejsze, ale z naszymi podpowiedziami jak najbardziej możliwe.

Proste patenty na idealne pieczone gołąbki

Na smak i miękkość gołąbków największy wpływ ma kapusta i ryż. Kapusta nie może być zbyt twarda i zwarta. Trudno wtedy rozdzielić ją na pojedyncze liście. Stara kapusta często ma też podsuszone, dość łykowate liście. Z niej niestety nie wyjdą dobre gołąbki.

By podzielić kapustę na pojedyncze liście, trzeba ją wcześniej obgotować. Aby przyspieszyć ten proces, przed włożeniem główki kapusty do garnka, trzeba wyciąć głąb. Dzięki temu gorąca woda zadziała też na kapustę od środka, czyli tam, gdzie liście są najtwardsze.

Jeśli chodzi o ryż, lepiej nie gotujcie go w foliowym woreczku, tylko ugotujcie luzem. Wsypcie go do garnka z gorącą wodą w proporcji 1 część ryżu na 2 części wody i gotujcie bez mieszania na małym ogniu.

Uformowane gołąbki włóżcie do żaroodpornego naczynia i podlejcie bulionem. Gorący bulion wymieszajcie jednak wcześniej z łyżką smalcu lub oleju. Dzięki temu gołąbki ładniej się upieką i będą miękkie.

Odpowiednio dopraw farsz

Smaczne gołąbki muszą mieć dobrze doprawiony farsz. Soli i pieprzu trzeba dodać naprawdę sporo, bo smak wchłoną też liście kapusty.

Poza tym do farszu możecie też dodać trochę papryki słodkiej i ostrej, majeranku, oregano, tymianku lub ziół prowansalskich.

Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na gołąbki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu recepturę na gołąbki w sosie pomidorowym , a także na gołąbki po lwowsku .

smalec
smalec

Źródło zdjęcia: canva/zeleno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy