Smakosze.pl
gołąbki

canva/yasuhiroamano

Najszybsze gołąbki po lwowsku - wyborny obiad za grosze

7 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli macie ochotę na niezwykłe, pyszne danie bez grama mięsa, dobrze trafiliście. Właśnie przygotowaliśmy dla was przepis na gołąbki po lwowsku. Farsz do nich robi się z ziemniaków i cebuli i właśnie dzięki niemu gołąbki smakują wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.

Największą popularnością cieszą się u nas gołąbki nadziewane mięsem i ryżem. Jednak wersji farszu do gołąbków jest wiele. Można je nadziewać np. samym mięsem, mięsem i kaszą, kaszą i grzybami, ryżem i pieczarkami albo właśnie ziemniakami.

krokiety

Lepsze niż pieczone ziemniaki i frytki - idealne do drugiego dania krokiety ziemniaczane

CZYTAJ DALEJ

Farsz ziemniaczany robi się na Kresach. I choć jest to tanie danie, składające się z prostych składników, to jednak pozytywnie zaskakuje smakiem. Jeśli więc macie ochotę na jarski obiad, zapraszamy.

Gołąbki po lwowsku

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej

  • 2 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 1 jajko

  • ok. 1 szklanka mąki do zagęszczenia

  • sól, pieprz

  • 1/2 l bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Włóż ją do garnka, zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu, aż liście zrobią się elastyczne.

Po osączeniu i przestudzeniu kapusty zdejmij z niej zmiękczone liście. Czynność powtarzaj, aż rozłożysz na liście całą kapustę.

Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Dodaj do nich jajko, sporo soli i pieprzu, a także taką ilość mąki, by powstała dość gęsta masa.

Na każdy liść kładź 2-3 łyżki dość rzadkiej masy, luźno je zwiń. Spód żaroodpornego naczynia wysmaruj olejem, wyłóż liśćmi kapusty. Na liściach ułóż gołąbki, przykryj liśćmi.

Gołąbki podlej bulionem, polej olejem. Naczynie przykryj. Gołąbki piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, aż będą rumiane. Podawaj z gęstą śmietaną.

Jeśli szukasz inspiracji na ciekawe farsze do gołąbków, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na gołąbki z ryżem i grzybami, a także recepturę na gołąbki z dodatkiem orzechów.

tarcie ziemniaków

tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram



Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >