Najszybsze gołąbki po lwowsku - wyborny obiad za grosze
Jeśli macie ochotę na niezwykłe, pyszne danie bez grama mięsa, dobrze trafiliście. Właśnie przygotowaliśmy dla was przepis na gołąbki po lwowsku. Farsz do nich robi się z ziemniaków i cebuli i właśnie dzięki niemu gołąbki smakują wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.
Największą popularnością cieszą się u nas gołąbki nadziewane mięsem i ryżem. Jednak wersji farszu do gołąbków jest wiele. Można je nadziewać np. samym mięsem, mięsem i kaszą, kaszą i grzybami, ryżem i pieczarkami albo właśnie ziemniakami.
Farsz ziemniaczany robi się na Kresach. I choć jest to tanie danie, składające się z prostych składników, to jednak pozytywnie zaskakuje smakiem. Jeśli więc macie ochotę na jarski obiad, zapraszamy.
Gołąbki po lwowsku
Składniki:
1 główka kapusty białej lub włoskiej
2 kg ziemniaków
2 cebule
1 jajko
ok. 1 szklanka mąki do zagęszczenia
sól, pieprz
1/2 l bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
Przygotowanie gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Włóż ją do garnka, zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu, aż liście zrobią się elastyczne.
Po osączeniu i przestudzeniu kapusty zdejmij z niej zmiękczone liście. Czynność powtarzaj, aż rozłożysz na liście całą kapustę.
Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Dodaj do nich jajko, sporo soli i pieprzu, a także taką ilość mąki, by powstała dość gęsta masa.
Na każdy liść kładź 2-3 łyżki dość rzadkiej masy, luźno je zwiń. Spód żaroodpornego naczynia wysmaruj olejem, wyłóż liśćmi kapusty. Na liściach ułóż gołąbki, przykryj liśćmi.
Gołąbki podlej bulionem, polej olejem. Naczynie przykryj. Gołąbki piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, aż będą rumiane. Podawaj z gęstą śmietaną.
Jeśli szukasz inspiracji na ciekawe farsze do gołąbków, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na gołąbki z ryżem i grzybami, a także recepturę na gołąbki z dodatkiem orzechów.
Źródło zdjęcia: canva/JackF
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker Zapraszamy na nasz Instagram