Proste placki z kalafiora - delikatne i przepyszne. Konkurencja dla klasycznych placków ziemniaczanych
Szukacie ciekawego pomysłu na obiad? Możecie zrobić proste placki z kalafiora. Są delikatne i przepyszne i stanowią silną konkurencję dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Mają też tę zaletę, że są od nich mniej kaloryczne. Jak je przygotować? Warzywo wystarczy zetrzeć na tarce i wymieszać z kilkoma składnikami, a potem usmażyć.
Nuda w kuchni nie dla nas. Dlatego zamiast ciężkich kotletów proponujemy na dzisiejszy obiad warzywne placki. Jednak nie z kalorycznych ziemniaków, ale z lekkiego kalafiora. Takie placuszki zaskoczą was niepowtarzalnym smakiem, a przy tym nie będą zbyt tuczące. Koniecznie spróbujcie ich np. ze śmietaną i szczypiorkiem.
Proste placki z kalafiora — delikatne i przepyszne
Składniki:
-
pół średniej wielkości kalafiora
-
1 czerwona cebula
-
1 łyżka mąki
-
2 łyżki tartej bułki
-
1 jajko
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków
Kalafior oczyść, opłucz, osusz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
Warzywa wsyp do miski, dodaj mąkę, tartą bułkę i jajko. Wymieszaj ciasto, dopraw je do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje kalafiorowego ciasta, uformuj placuszki. Smaż je, aż będą z obu stron rumiane.
Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Jeśli chcesz, możesz do nich podać sos jogurtowo-czosnkowy.
Po więcej inspiracji na wytrawne placki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na placki z kukurydzy , a także na pikantne placki z pora .
Źródło zdjęcia: canva/L_rinka Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
-
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
-
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: kuchniabazylii