Prosty biszkopt z truskawkami i galaretką. Przepis krok po kroku
Biszkopt to delikatne i puszyste ciasto na bazie jajek, które swoją konsystencją potrafi zachwycić niejednego smakosza. Przygotowane z pyszną masą śmietanową i zatopionymi w galaretce truskawkami będzie idealne na niejedno spotkanie. Koniecznie je wypróbujcie.
Biszkopt z truskawkami jest kolejną po kultowym serniku na zimno orzeźwiającą propozycją na ciasto z sezonowym owocem. Pozornie skomplikowany smakołyk z naszą instrukcją przyrządzicie bez problemu. Nie możecie tego przegapić - deser zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Przepis na smakowity biszkopt z truskawkami
Składniki na biszkopt:
-
70 g cukru
-
4 duże jaja w temperaturze pokojowej
-
100 g mąki pszennej
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
szczypta soli
Składniki na masę śmietanową z truskawkami:
-
600 g dobrze schłodzonej śmietanki 36%
-
pół szklanki cukru pudru
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
1 łyżka żelatyny spożywczej
-
1/4 szklanki wrzącej wody
-
1/4 szklanki zimnego mleka
Dodatkowo potrzebne będzie:
-
2 opakowania galaretki truskawkowej
-
500 g truskawek
-
ok. 1/3 szklanki lekkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie biszkoptu z truskawkami:
Nim przystąpimy do pieczenia, przyrządzamy dwie galaretki truskawkowe. Korzystamy z instrukcji na opakowaniu, lecz redukujemy ilość użytej wody o pół szklanki. Rozpuszczoną we wrzątku galaretkę odstawiamy do wystudzenia.
Formę o wymiarach 22 cm x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. B iałka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem soli, a następnie stopniowo — nie przerywając miksowania — wsypujemy cukier.
W podobny sposób dodajemy wszystkie żółtka. Mąki przesiewamy do osobnej miski , a następnie w dwóch turach dodajemy do masy jajecznej, cały czas powoli miksując ją mikserem ustawionym na najniższe obroty.
Gdy składniki się połączą, przenosimy masę do formy i pieczemy około 15 minut. Biszkopt będzie gotowy, gdy zanurzony w nim patyczek po wyjęciu będzie suchy. Pozostawiamy go na kratce do wystudzenia.
Przygotowanie masy śmietanowej:
Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy ją wrzątkiem. Starannie ją rozprowadzamy, a następnie dodajemy mleko. Całość odstawiamy do przestudzenia. Kremówkę umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niej cukier oraz cukier wanilinowy i ubijamy na sztywno.
Kolejnym krokiem będzie wlanie ostudzonej żelatyny. Na początek dokładnie łączymy ją z kilkoma łyżkami ubitej śmietanki przy pomocy rózgi. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy jeszcze trochę słodkiej masy.
W momencie ponownego uzyskania gładkiej masy zaczynamy wlewać tak przygotowaną żelatynę do miski z bitą śmietaną. Dokładnie mieszamy oba składniki. Masa jest gotowa do wyłożenia na biszkopt.
Wykończenie biszkoptu z truskawkami:
Chłodny biszkopt nasączamy herbatą z cytryną. Pokrywamy go masą śmietanową, a następnie wstawiamy do lodówki na 30 do 60 minut. Po tym czasie układamy u myte i oczyszczone z szypułek truskawki .
Na koniec wylewamy płynną, lecz już powoli tężejącą galaretkę. Biszkopt z truskawkami ponownie umieszczamy w lodówce, tym razem do całkowitego zastygnięcia — potrwa to około 2-3 godzin.
Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie
-
Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
-
Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad
Źródło: kwestiasmaku