Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad
Kaszę gryczaną, która została po obiedzie, można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z niesztampowych rozwiązań jest przygotowanie kotletów. Z naszym przepisem zrobienie pysznego obiadu zajmie wam zaledwie kilka minut, a efekty zachwycą domowników. Spróbujecie?
Kasza gryczana jest doskonałym dodatkiem do mięsnego gulaszu czy sałatki. Równie smaczna będzie, gdy wykorzystamy ją jako bazę do przyrządzenia kotletów mielonych. Danie będzie niezwykle sycące i aromatyczne. Spodoba się nawet amatorom mięsnych obiadów. Skusicie się?
Przepis na znakomite kotlety z kaszy gryczanej
Z podanych proporcji wyjdzie nam około 8 kotletów.
Składniki:
100 g kaszy gryczanej niepalonej
1 większy ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
2 jaja
garść posiekanego szczypiorku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie kotletów z kaszy gryczanej:
Kaszę gryczaną płuczemy na sicie, a następnie gotujemy ja w osolonym wrzątku przez 15 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ziarna dodajemy jaja, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany szczypiorek.
Wyrabiamy masę łyżką, doprawiając ją solą oraz pieprzem. Formujemy z niej owalne, nieco spłaszczone kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej przygotowane specjały.
Gdy będą zrumienione z obu stron, osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym.
Wskazówki dotyczące przyrządzania kotletów z kaszy gryczanej:
Smak rarytasu będzie bogatszy, jeśli do masy wsypiecie nieco oregano, tymianku lub ziół prowansalskich. Ziołowe kotleciki będą wyborne w towarzystwie zasmażanych buraczków.
Danie z łatwością przyrządzicie w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić jaja 2 łyżkami mielonego siemienia lnianego zalanymi 6 łyżkami wrzątku.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie
Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Dlaczego mielone wychodzą twarde i suche? Wiemy co zrobić, aby uniknąć wpadki
Źródło: doradcasmaku