Smakosze.pl
Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej

canva/Zoryanchik

Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad

9 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kaszę gryczaną, która została po obiedzie, można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z niesztampowych rozwiązań jest przygotowanie kotletów. Z naszym przepisem zrobienie pysznego obiadu zajmie wam zaledwie kilka minut, a efekty zachwycą domowników. Spróbujecie?

Kasza gryczana jest doskonałym dodatkiem do mięsnego gulaszu czy sałatki. Równie smaczna będzie, gdy wykorzystamy ją jako bazę do przyrządzenia kotletów mielonych. Danie będzie niezwykle sycące i aromatyczne. Spodoba się nawet amatorom mięsnych obiadów. Skusicie się?

Mizeria z ogórkami małosolnymi

Mizeria z ogórkami małosolnymi. Nowa wersja kultowej klasyki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite kotlety z kaszy gryczanej

Z podanych proporcji wyjdzie nam około 8 kotletów.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej

  • 1 większy ząbek czosnku

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 jaja

  • garść posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie kotletów z kaszy gryczanej:

Kaszę gryczaną płuczemy na sicie, a następnie gotujemy ja w osolonym wrzątku przez 15 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ziarna dodajemy jaja, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany szczypiorek.

Wyrabiamy masę łyżką, doprawiając ją solą oraz pieprzem. Formujemy z niej owalne, nieco spłaszczone kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej przygotowane specjały.

Gdy będą zrumienione z obu stron, osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym.

Wskazówki dotyczące przyrządzania kotletów z kaszy gryczanej:

  • Smak rarytasu będzie bogatszy, jeśli do masy wsypiecie nieco oregano, tymianku lub ziół prowansalskich. Ziołowe kotleciki będą wyborne w towarzystwie zasmażanych buraczków.

  • Danie z łatwością przyrządzicie w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić jaja 2 łyżkami mielonego siemienia lnianego zalanymi 6 łyżkami wrzątku.

Kotlety z kaszy gryczanej będą pyszne z dodatkiem duszonych pieczarek

Kotlety z kaszy gryczanej będą pyszne z dodatkiem duszonych pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >