Prosty makowiec według przepisu Ewy Wachowicz
Przepisów na makowca z pewnością jest wiele, jednak jednym z najlepszych jest ten opracowany przez Ewę Wachowicz. Prezenterka opisała go na swojej internetowej, gdzie zamieszcza wiele innych pysznych receptur. Makowiec w jej wersji jest tak dobry, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem tylko jednego kawałka, dlatego warto zrobić zapas ciasta.
Makowiec jest wyjątkowym wypiekiem, którego smak i zapach mają mnóstwo wielbicieli w całej Polsce. Bez pokaźnej porcji makowca na świątecznym stole nie może obejść się żadna Wigilia. Ewa Wachowicz, jako znawczyni polskiej kuchni, stworzyła makowiec, który zachwyca każdego fana słodkich wypieków.
Z pozoru może zdawać się, że receptura jest długa i skomplikowana, w praktyce jednak można łatwo ją opanować. Wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami, a każda próba pieczenia makowca zakończy się całkowitym powodzeniem.
Przepis na makowca Ewy Wachowicz
Składniki:
Ciasto:
-
500 g mąki
-
50 g drożdży świeżych
-
270 g masła
-
1 jajko
-
2 żółtka
-
275 ml śmietany
-
2 łyżki ekstraktu waniliowego
-
1 łyżka cukru
Masa makowa:
-
pół kilograma maku
-
pół litra mleka
-
20 g świeżych drożdży
-
1 łyżka skrobi
-
1 białko jaja
-
1 jajko
-
1 łyżka ekstraktu waniliowego
-
szklanka cukru pudru
-
2 łyżki miodu
-
100 migdałów
Zacznij od przesiania mąki i posiekania jej z ciepłym masłem. Do drożdży wsyp cukier i rozetrzyj je, aż uzyskasz płynną konsystencję . Wymieszaj je ze śmietaną, następnie połącz z mąką. Dodaj resztę składników na ciasto, wymieszaj je i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw na 30 minut, aż mak wchłonie płyn. Odcedź resztę mleka i zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mięsa. Drożdże rozetrzyj z cukrem i wlej je do maku. Dodaj do niego resztę składników na masę makową, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy, Podziel je na 2 części i każdą z nich rozwałkuj. Wyłóż na nich masę makową, zwiń w roladę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy makowiec piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ostudź ciasto. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.
Źródło zdjęcia: canva/Jacek27, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram