Smakosze.pl Przepisy Prosty patent na soczyste kotlety schabowe bez namaczania
canva/gkrphoto

Prosty patent na soczyste kotlety schabowe bez namaczania

26 listopada 2021

Wielogodzinne trzymanie mięsa na kotlety w mleku z dodatkiem cebuli i przypraw odejdzie w zapomnienie. Teraz możemy szybko i bez większego wysiłku przygotować schabowe na niedzielny obiad. Kluczem będzie masa, do której plastry schabu włożymy na kilkanaście czy kilkadziesiąt minut. Spróbujcie i przekonajcie się jak pyszne wam wyjdą z naszego przepisu.

W czasie, gdy kotlety będą namaczane, z powodzeniem przyrządzimy surówkę czy sałatkę lub ugotujemy ziemniaki na purée. Spróbujcie podać te kotlety z pyszną marchewką oraz czosnkowymi ziemniaczkami Magdy Gessler . Gwarantujemy, że kompozycja ta na długo skradnie wasze serca i przypadnie do gustu domownikom.

Przepis na soczyste schabowe bez długiego namaczania

Składniki:

  • 5 plastrów schabu

  • 2 duże jajka

  • 2 łyżki mleka

  • bułka tarta do panierowania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Plastry schabu wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozbijamy przy pomocy metalowego tłuczka do mięsa. Staramy się uzyskać duży i cienki kotlet, bez dziur. Dzięki temu usmaży się szybko i równomiernie.

W misce roztrzepujemy jaja, doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie wlewamy mleko i mieszamy. W miksturze umieszczamy rozbite mięso i zostawiamy je w nim przynajmniej na kilkanaście minut . Najlepiej jednak, by spędziły tam przynajmniej godzinę.

Po upływie tego czasu kotlety przekładamy na talerz i dokładnie obtaczamy w bułce tartej . Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju o grubości około 0,5 centymetra i smażymy kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony .

Robimy to na średniej mocy palnika, tak aby uzyskać złoty kolor panierki. Usmażone schabowe układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowy m — usuniemy w ten sposób nadmiar tłuszczu. Podajemy z surówką.

Schabowe na patelni
kotlety schabowe są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy