Słodka i lekka surówka z marchewki bez grama cukru
Surówka z marchewki jest klasykiem naszego dzieciństwa i stołówkowego jedzenia. Słodkawa, chrupiąca, soczysta lub mniej i pełna witamin. Dziś podamy wam przepis na słodką i lekką surówkę z marchewki. Nie ma w niej grama cukru, a i tak jest smaczna. Poznajcie jej tajemnicę.
Surówka z marchewki ma wiele zalet. Można ją szybko i łatwo przygotować, pasuje do wielu potraw i jest bardzo wartościowa. A do tego, by ją przygotować, nie trzeba specjalnie biec do sklepu, bo marchewkę zwykle mamy pod ręką. Niewątpliwie jest też jedną z najtańszych surówek. Także same plusy.
Smak surówki z marchewki zależy przede wszystkim od jakości samej marchewki. Jeśli jest słodka i soczysta nie wymaga wielu dodatków. Zwykle, by zwiększyć właśnie jej słodkość i soczystość, łączy się ją ze startym jabłkiem, czasem też dosładza. My też mamy swoje sposoby, by ta surówka była po prostu pyszna.
Słodka i lekka surówka z marchewki bez grama cukru
Składniki:
2 marchewki
1 jabłko
pół cytryny
1-2 łyżeczki ksylitolu
1-2 łyżeczki oleju
Przygotowanie surówki z marchewki
Marchewki umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jabłko umyj, obierz, zetrzyj również na tarce o drobnych oczkach.
Marchewkę wymieszaj z jabłkiem, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.
Surówkę dopraw do smaku ksylitolem (ewentualnie cukrem lub miodem). Dodaj olej, wymieszaj, od razu podawaj.
Wskazówki:
Jeśli użyjesz do tej surówki soczyste, słodkie jabłko, jej dosładzanie może się okazać zbędne.
Jeśli marchewka jest mało soczysta, a surówka wygląda na suchą mimo dodatku jabłka, skrop ją wodą lub wodą wymieszaną z cukrem.
Na naszej stronie znajdziesz wiele innych propozycji na pyszne i zdrowe surówki. Zobacz, jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty, a także jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji.
Źródło zdjęcia: canva/Valeriy_G
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaczne-zdrowe.blogspot