Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową
Zupę kalafiorową lubi wielu smakoszy. Delikatna warzywna kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a niewyszukane dodatki takie jak świeży koperek czy szczypiorek sprawią, że nabierze jeszcze więcej smaku. Wykorzystajcie bulion drobiowy lub rosół, a danie zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Zupę kalafiorową z powodzeniem przyrządzicie zarówno na bulionie drobiowym, jak i pozostałym z niedzielnego obiadu rosole . Jeżeli szukacie pysznej alternatywy dla pomidorówki — właśnie ją znaleźliście. Danie jest smaczne, sycące i pełne warzyw. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom. Spróbujecie?
Przepis na smakowitą zupę kalafiorową
Składniki:
-
1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
-
500 g kalafiora
-
1 średnia cebula
-
2 nieduże marchewki
-
5 ziemniaków
-
200 g śmietany 18%
-
po 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kalafiora myjemy, dzielimy go na niezbyt duże różyczki. Ziemniaki oraz marchew obieramy, myjemy i kroimy — odpowiednio w kostkę oraz plasterki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy ją.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej warzywo, aż się zeszkli. Wtedy dorzucamy marchewkę i smażymy przez 2 minuty. Wrzucamy ziemniaki i kontynuujemy podgrzewanie przez 5-7 minut. Co jakiś czas mieszamy zawartość naczynia.
Dodajemy kalafiora, a po chwili wlewamy bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu, do miękkości warzyw. Zupę kalafiorową zestawiamy z ognia, a następnie dodajemy do niej zahartowaną śmietanę oraz posiekany koperek i szczypiorek . Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego.
Wskazówka:
Zupa kalafiorowa będzie równie smaczna, gdy przygotujemy ją na aromatycznym bulionie warzywnym z pominięciem śmietany. Te proste zmiany sprawią, że danie będzie odpowiednie nawet dla wegan. Do zabielania możemy też z powodzeniem wykorzystać produkty roślinne np. śmietankę sojową lub napój owsiany.
Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna
-
Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent
-
Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: kwestiasmaku