Smakosze.pl

canva/Robert Chlopas

Niezawodny patent na esencjonalny rosół

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Rosół przyrządzany w klasyczny sposób ma tradycyjny smak. Jeśli jednak chcecie poznać nowe oblicze tej zupy, przetestujcie nasz przepis. Zdradzimy w nim patent na esencjonalny rosół.

Tradycyjny rosół gotujemy, zalewając mięso i warzywa zimną wodą. Po zagotowaniu się całości, zdjęciu szumowiny i gotowaniu ok. 3 godziny powstaje esencjonalny, lecz delikatny w smaku wywar. Niektórzy jednak, kierując się klarownością rosołu, wkładają mięso do gorącej wody. No cóż, każdy ma prawo do swoich eksperymentów.

Niezawodny patent na esencjonalny rosół

Jeśli chcecie zaostrzyć smak wywaru, mięso i warzywa możecie wcześniej podpiec. Rosół dzięki temu zyska charakterystyczny smak i zdecydowany kolor.

Składniki:

  • 1 kg kury rosołowej

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 cebula

  • 1 por

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 3 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie rosołu

Mięso oczyść, podziel na kawałki. Każdy natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Ułóż na blasze z piekarnika.

Warzywa oczyść, możesz przekroić wzdłuż na połowę. Dodaj do mięsa. Blachę z mięsem i warzywami i wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie warzywa przełóż do garnka. Zlej też do garnka wytopiony tłuszcz. Mięso wstaw jeszcze na 15 minut do piekarnika o temp. 220 st. C.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mięso dodaj do garnka z warzywami, całość zalej wodą. Dodaj przyprawy, całość gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny. Dopraw do smaku.

Jeśli chcesz ugotować bardziej tradycyjny rosół, zapraszamy na naszą stronę. Skorzystaj z receptury Ewy Wachowicz na rosół z wątróbką albo z przepisu na królewski rosół .

Pyszny rosół
Pyszny rosół

Canva / 3D_generator

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: tatasamwdomu

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >