Smakosze.pl
rosół

canva/Robert Chlopas

Niezawodny patent na esencjonalny rosół

13 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Rosół przyrządzany w klasyczny sposób ma tradycyjny smak. Jeśli jednak chcecie poznać nowe oblicze tej zupy, przetestujcie nasz przepis. Zdradzimy w nim patent na esencjonalny rosół.

Tradycyjny rosół gotujemy, zalewając mięso i warzywa zimną wodą. Po zagotowaniu się całości, zdjęciu szumowiny i gotowaniu ok. 3 godziny powstaje esencjonalny, lecz delikatny w smaku wywar. Niektórzy jednak, kierując się klarownością rosołu, wkładają mięso do gorącej wody. No cóż, każdy ma prawo do swoich eksperymentów.

Niezawodny patent na esencjonalny rosół

Jeśli chcecie zaostrzyć smak wywaru, mięso i warzywa możecie wcześniej podpiec. Rosół dzięki temu zyska charakterystyczny smak i zdecydowany kolor.

Składniki:

  • 1 kg kury rosołowej

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 cebula

  • 1 por

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 3 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego

  • sól, pieprz, cukier

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Przygotowanie rosołu

Mięso oczyść, podziel na kawałki. Każdy natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Ułóż na blasze z piekarnika.

Warzywa oczyść, możesz przekroić wzdłuż na połowę. Dodaj do mięsa. Blachę z mięsem i warzywami i wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie warzywa przełóż do garnka. Zlej też do garnka wytopiony tłuszcz. Mięso wstaw jeszcze na 15 minut do piekarnika o temp. 220 st. C.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mięso dodaj do garnka z warzywami, całość zalej wodą. Dodaj przyprawy, całość gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny. Dopraw do smaku.

Jeśli chcesz ugotować bardziej tradycyjny rosół, zapraszamy na naszą stronę. Skorzystaj z receptury Ewy Wachowicz na rosół z wątróbką albo z przepisu na królewski rosół.

Pyszny rosół

Pyszny rosół

Canva / 3D_generator

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: tatasamwdomu

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >