Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na bananowy omlet bez jajek i mleka
canva/Yana Gayvoronskaya

Prosty przepis na bananowy omlet bez jajek i mleka

31 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczny omlet na jajkach jest standardowym wyborem Polaków na szybkie i pożywne śniadanie. Niestety z uwagi na zdrowie, niektórzy nie mogą jeść jajek i pić mleka - wtedy z pomocą przychodzi banan, z którego można przygotować lekki i pyszny omlet. Taki posiłek jest lekkostrawny, niskokaloryczny i szybki, a po podaniu z owocami dodatkowo pięknie wygląda.

Omlet bez jajek z pozoru może wydawać się czymś, co zwyczajnie nie jest możliwe. Jajka są w końcu niejakim fundamentem tego dania. Na szczęście w prosty sposób można zastąpić je innym popularnym składnikiem, który jest uwielbiany przez wszystkich.

Mowa oczywiście o bananach, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Radzimy użyć owocu o ciemnej skórce, który jest miękki w dotyku - im bardziej dojrzały banan, tym omlet będzie słodszy. Zielony banan może mieć za małą zawartość cukru i omlet wyjdzie niesmaczny.

Przepis na bananowy omlet bez jajek

Składniki:

  • 1 większy i dojrzały banan

  • 60 ml mleka kokosowego

  • 40 g mąki pszennej

  • łyżeczka kakao bez cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej

Zacznij od przesiania mąki oraz proszku do pieczenia bezpośrednio do miseczki. W osobnym naczyniu zmiksuj ze sobą umytego i obranego ze skórki banana z mlekiem kokosowym na gładką masę.

Do sypkich składników dodaj również łyżeczkę kakao. Zalej je bananową miksturą i dokładnie wymieszaj. C iasto będzie miało lejącą się konsystencję, lecz po usmażeniu ładnie się zetnie i spulchni.

Na patelnie wlej niewielką ilość oleju (polecamy olej kokosowy) i postaw ją na palnik o średniej mocy. Gdy będzie odpowiednio rozgrzana, wylej na nią ciasto. Smaż przez 5 minut, po czym przekręć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy najlepszy i najszybszy przepis omlet z piekarnika. Ten tekst wyjawia przepis na chrupiące racuchy z jabłkami i chrupiącą niespodzianką.

Omlet

Źródło zdjęcia: canva/glebchik, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: fajnegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy