Prosty przepis na bananowy omlet bez jajek i mleka
Klasyczny omlet na jajkach jest standardowym wyborem Polaków na szybkie i pożywne śniadanie. Niestety z uwagi na zdrowie, niektórzy nie mogą jeść jajek i pić mleka - wtedy z pomocą przychodzi banan, z którego można przygotować lekki i pyszny omlet. Taki posiłek jest lekkostrawny, niskokaloryczny i szybki, a po podaniu z owocami dodatkowo pięknie wygląda.
Omlet bez jajek z pozoru może wydawać się czymś, co zwyczajnie nie jest możliwe. Jajka są w końcu niejakim fundamentem tego dania. Na szczęście w prosty sposób można zastąpić je innym popularnym składnikiem, który jest uwielbiany przez wszystkich.
Mowa oczywiście o bananach, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Radzimy użyć owocu o ciemnej skórce, który jest miękki w dotyku - im bardziej dojrzały banan, tym omlet będzie słodszy. Zielony banan może mieć za małą zawartość cukru i omlet wyjdzie niesmaczny.
Przepis na bananowy omlet bez jajek
Składniki:
-
1 większy i dojrzały banan
-
60 ml mleka kokosowego
-
40 g mąki pszennej
-
łyżeczka kakao bez cukru
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
olej
Zacznij od przesiania mąki oraz proszku do pieczenia bezpośrednio do miseczki. W osobnym naczyniu zmiksuj ze sobą umytego i obranego ze skórki banana z mlekiem kokosowym na gładką masę.
Do sypkich składników dodaj również łyżeczkę kakao. Zalej je bananową miksturą i dokładnie wymieszaj. C iasto będzie miało lejącą się konsystencję, lecz po usmażeniu ładnie się zetnie i spulchni.
Na patelnie wlej niewielką ilość oleju (polecamy olej kokosowy) i postaw ją na palnik o średniej mocy. Gdy będzie odpowiednio rozgrzana, wylej na nią ciasto. Smaż przez 5 minut, po czym przekręć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy najlepszy i najszybszy przepis omlet z piekarnika. Ten tekst wyjawia przepis na chrupiące racuchy z jabłkami i chrupiącą niespodzianką.
Źródło zdjęcia: canva/glebchik, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: fajnegotowanie