Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na bigos z cukinii
Canva (Jacek27, Getty Images)

Prosty przepis na bigos z cukinii

5 sierpnia 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Jeśli do bigosu zamiast tradycyjnej kapusty dodasz cukinię, zyskasz pyszną alternatywę, która zachwyca prostotą wykonania. Wystarczy kilka chwil, aby ugotować pyszny posiłek. Bigos w tej wersji jest znacznie delikatniejszy i nabiera ciekawego smaku.

Cukinia rzadko kiedy przychodzi na myśl, kiedy w naszej głowie zaczyna kiełkować pomysł ugotowania bigosu . Zazwyczaj zastanawiamy się wtedy nad kiszoną kapustą, która jest podstawą tego dania dla wielu domowych kucharzy .

Warto jednak spróbować czegoś nowego, a bigos z cukinii jest nowatorskim daniem. Wymaga jedynie kilku chwil pracy, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cukinia w bigosie - ciekawa alternatywa dla kapusty

Cukinia bogata jest w wiele wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w niej duże pokłady witaminy C, B oraz K. Zawiera karoten, jest idealnym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny.

Cukinia świetnie działa na trawienie, potrafi również odkwasić organizm. Bigos z cukinii jest również dobrym sposobem na wykorzystanie świeżych sezonowych warzyw, ponieważ można do niego dodać, co mamy akurat pod ręką.

Składniki:

  • 250 gramów kiełbasy

  • 3 marchewki

  • 4 cukinie

  • 3 małe cebule

  • dwie duże papryki

  • 3 ząbki czosnku

  • butelka passaty pomidorowej

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka papryki w proszku

  • sól

  • pieprz

Bigos z cukini — przygotowanie krok po kroku

Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć do niej posiekaną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Do miękkiej cebuli wrzuć pokrojoną w nieduże plastry kiełbasę i smaż około 7 minut na średnim ogniu.

Czosnek drobno posiekaj, marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do smażących się składników na patelni. Na patelnię wrzuć przyprawy i smaż całość przez 3 minuty.

Pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę wrzuć do patelni i duś danie pod przykryciem przez 1 godzinę. Po godzinie wlej do środka passatę i gotuj przez 10 minut.

Do takiego bigosu najlepiej pasuje zwyczajna grubo krojona kromka chleba.

Jak przygotować bigos z cukinii?
Jak przygotować bigos z cukinii?

Canva (-lvinst, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy