Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na ciasto z dyni bez pieczenia
Canva / StephanieFrey

Prosty przepis na ciasto z dyni bez pieczenia

13 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia jest doskonałym planem zapasowym na niedzielny obiad. Jeśli główny deser nie wyjdzie, można mieć w zanadrzu proste ciasto, które spełni oczekiwania wszystkich gości. Z uwagi na sezon dyniowy, tym razem prezentujemy przepis na słodycz z jej udziałem.

Ciasto dyniowe bez pieczenia jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a czas, jaki należy w nie faktycznie włożyć, wynosi około godziny - tak więc nie potrzeba dużego wysiłku.

Dekorując ciasto wiórkami czekolady, należy zdecydować się, jaki poziom słodkości ma mieć. Krem jest sam w sobie dość słodki, dlatego warto wykorzystać czekoladę deserową, aby przełamać ogólną słodycz.

Przepis na ciasto dyniowe bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g herbatników

  • 1 tabliczka czekolady

  • 1 szklanka serka mascarpone

  • 850 ml śmietany 30%

  • 450 g dyni

  • 7 łyżek cukru pudru

  • łyżka ekstraktu z wanilii

  • dwie szczypty gałki muszkatołowej

  • łyżeczka cynamonu

  • 3 łyżeczki żelatyny

Zacznij od umycia, obrania i oczyszczenia dyni z pestek. Pokrój ją w kostkę, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Zamiast pieczenia, możesz podsmażyć ją na maśle, aż się rozpadnie. Po ugotowaniu zblenduj ją.

Rozpuść żelatynę w wodzie. Śmietanę ubij na sztywną pianę i podziel na dwie części. Do połowy dodaj serek mascarpone, 3 łyżki cukru pudru i ekstrakt waniliowy. Do drugiej dodaj dynie, resztę cukru, cynamon, gałkę muszkatołową i żelatynę. Zmiksuj oba kremy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Formę wyłóż folią spożywczą. Wyłóż na niej herbatniki. Na ciastka wlej 1/3 kremu dyniowego, a na nim krem śmietanowy. Powtarzaj układanie z taką samą kolejność, aż do wykorzystania wszystkich składników. Obsyp wierzch ciasta tartą czekoladą i wstaw je do lodówki na kilka godzin, żeby stężało.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pysznego bananowca Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza tajniki pieczenia ciasta z owocami od Gessler.

Dynia

Źródło zdjęcia: canva/stevepb, pixabay

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy