Prosty przepis na ciasto z dyni bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia jest doskonałym planem zapasowym na niedzielny obiad. Jeśli główny deser nie wyjdzie, można mieć w zanadrzu proste ciasto, które spełni oczekiwania wszystkich gości. Z uwagi na sezon dyniowy, tym razem prezentujemy przepis na słodycz z jej udziałem.
Ciasto dyniowe bez pieczenia jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a czas, jaki należy w nie faktycznie włożyć, wynosi około godziny - tak więc nie potrzeba dużego wysiłku.
Dekorując ciasto wiórkami czekolady, należy zdecydować się, jaki poziom słodkości ma mieć. Krem jest sam w sobie dość słodki, dlatego warto wykorzystać czekoladę deserową, aby przełamać ogólną słodycz.
Przepis na ciasto dyniowe bez pieczenia
Składniki:
-
300 g herbatników
-
1 tabliczka czekolady
-
1 szklanka serka mascarpone
-
850 ml śmietany 30%
-
450 g dyni
-
7 łyżek cukru pudru
-
łyżka ekstraktu z wanilii
-
dwie szczypty gałki muszkatołowej
-
łyżeczka cynamonu
-
3 łyżeczki żelatyny
Zacznij od umycia, obrania i oczyszczenia dyni z pestek. Pokrój ją w kostkę, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Zamiast pieczenia, możesz podsmażyć ją na maśle, aż się rozpadnie. Po ugotowaniu zblenduj ją.
Rozpuść żelatynę w wodzie. Śmietanę ubij na sztywną pianę i podziel na dwie części. Do połowy dodaj serek mascarpone, 3 łyżki cukru pudru i ekstrakt waniliowy. Do drugiej dodaj dynie, resztę cukru, cynamon, gałkę muszkatołową i żelatynę. Zmiksuj oba kremy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Formę wyłóż folią spożywczą. Wyłóż na niej herbatniki. Na ciastka wlej 1/3 kremu dyniowego, a na nim krem śmietanowy. Powtarzaj układanie z taką samą kolejność, aż do wykorzystania wszystkich składników. Obsyp wierzch ciasta tartą czekoladą i wstaw je do lodówki na kilka godzin, żeby stężało.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pysznego bananowca Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza tajniki pieczenia ciasta z owocami od Gessler.
Źródło zdjęcia: canva/stevepb, pixabay
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis.pl