Prosty przepis na ćwikłę z chrzanem. Niezastąpiony wielkanocny dodatek
Ćwikła na wielkanocnym stole jest niezastąpionym dodatkiem, który można łączyć z wieloma pysznymi potrawami. Jeśli chcesz, aby ćwikła nabrała niesamowitego smaku, dosyp do niej 1 łyżeczkę cukru pudru. W taki sposób podbija się naturalną słodycz buraków, która może zostać zdominowana ostrością chrzanu.
Ćwikła gotowa ze słoika kupiona w sklepie nie może równać się z domową. Własnoręcznie zrobiona charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem, a także całkowitą naturalnością.
Dodatek cukru pudru jest konieczny w przypadku buraków, które nie są wystarczająco słodkie. Cukier zmniejsza również intensywność chrzanu, która w innym wypadku może być za duża.
Przepis na ćwikłę z chrzanem
Składniki:
-
500 g buraków
-
4 łyżki chrzanu
-
sok z 1 cytryny
-
1 łyżeczka cukru pudru
-
sól
-
pieprz czarny
Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków szczotką pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj w mundurkach do całkowitej miękkości. Odcedź je i odstaw do ostudzenia.
Gdy buraki będą jeszcze trochę ciepłe obierz je, po czym zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Chrzan umyj, obierz i również zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Dodaj go do buraków.
Wraz z tartym chrzanem dodaj także cukier puder, sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz sok z cytryny. Wymieszaj ćwikłę dokładnie i schowaj do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent na złocisty rosół. Ten tekst wyjawia, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Delikatne i soczyste kotlety schabowe marynowane w śmietanie. Idealna propozycja obiadowa
-
Co zrobić z mięsem i warzywami po rosole? Wiemy co zrobić aby nic się nie zmarnowało
-
Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni
Źródło: beszamel.se.pl