Prosty przepis na domową chałkę
Chałka stała się niejakim reliktem przeszłości - dzisiaj mało kto o niej pamięta, lecz dawniej była bardzo popularna. Jeśli chcesz ponownie spróbować jej smaku, upiecz ją sam. Dzięki temu powrócisz we wspomnieniach do dzieciństwa.
Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, w której spożywana jest w czasie szabatu i świąt jako pieczywo rytualne. Zaadoptowaliśmy ją do swojej kultury i zmieniliśmy jej smak na bardziej słodki i delikatny.
Poniższa receptura pozwala uzyskać puszystą i aromatyczną słodką drożdżową chałkę, która podczas pieczenia wypełnia całe mieszkanie wspaniałym zapachem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na domową chałkę
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.
Składniki:
-
500 g mąki pszennej
-
250 ml letniej wody
-
20 g świeżych drożdży
-
60 g masła
-
70 g cukru
-
szczypta soli
-
1 jajko
Kruszonka:
-
60 g mąki pszennej
-
40 g masła
-
30 g cukru
Do miski wlej ciepłe mleko, wsyp do niej 1 łyżkę cukru, drożdże i 4 łyżki mąki. Zamieszaj i odstaw na 15 minut, aby rozczyn mógł zacząć pracować. Resztę mąki wsyp do dużej miski wraz z cukrem i solą.
Dodaj do niej jajko, masło, zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto mikserem lub robotem kuchennym z nakładką do zagniatania ciasta. Miksuj masę przez 3 minuty. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę zagnieć ze sobą i wstaw ją do lodówki.
Ciasto zagnieć i podziel na 3 części. Uformuj z nich wałki. Na blaszce do pieczenia z pergaminem połóż wałki i zapleć warkocz. Odstaw chałkę na 30 minut do wyrośnięcia. Posyp ją kruszonką i piecz przez 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Źródło: canva/Nataly Hanin, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowe-wypieki.pl