Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na domowe bułki. Wystarczą 4 składniki
Canva/iko636

Prosty przepis na domowe bułki. Wystarczą 4 składniki

15 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubisz świeże pieczywo, ale nie przepadasz za porannym bieganiem do piekarni? Zdradzamy ci prosty przepis na domowe bułki. Do ich przygotowanie wystarczą cztery składniki. Bułki wyjdą miękkie, chrupiące i bardzo smaczne. Upiecz je raz, a nigdy więcej nie kupisz bułek w sklepie.

Świeże pieczywo jest tak smaczne, że można je jeść jedynie posmarowane masłem. Jednak ma to do siebie, że dosyć szybko traci świeżość, a przynajmniej chrupkość. Jeśli więc chcecie zawsze mieć pod ręką świeże bułki, możecie je upiec w domowym zaciszu. Nie jest to trudne ani pracochłonne, zresztą przekonajcie się o tym sami.

Chcecie zobaczyć, jak wyglądają te pyszne bułeczki? Spójrzcie na zdjęcie w naszym materiale. Pochodzi ono z kanału Pani M — kuchnia smakowita na YouTube. Prawda, że od razu chce się je jeść?

Przepis na domowe bułki

Składniki:

  • 300 ml ciepłej wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 500 g mąki pszennej typ 550

  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie bułek

Do ciepłej wody wkrusz drożdże, całość dokładnie rozmieszaj. Dodaj mąkę i sól, wymieszaj składniki, a potem wyrób gładkie ciasto. Wyrabiaj je ręcznie lub robotem przez ok. 10 minut.

Stolnicę posmaruj olejem. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką, pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Ciasto podziel na 8-10 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę. Bułeczki przykryj ściereczką, pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej bułeczki. Każdą natnij przez środek ostrym nożem.

Blachę z bułkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 st. C, na dno piekarnika wstaw naczynie ze szklanką wody. Bułki piecz 15-20 minut.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowe bułki maślane , a także na bułki z ziemniakami .

bułka z twarożkiem
bułka z twarożkiem

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał Pani M — kuchnia smakowita na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy