Prosty przepis na domowe bułki. Wystarczą 4 składniki
Lubisz świeże pieczywo, ale nie przepadasz za porannym bieganiem do piekarni? Zdradzamy ci prosty przepis na domowe bułki. Do ich przygotowanie wystarczą cztery składniki. Bułki wyjdą miękkie, chrupiące i bardzo smaczne. Upiecz je raz, a nigdy więcej nie kupisz bułek w sklepie.
Świeże pieczywo jest tak smaczne, że można je jeść jedynie posmarowane masłem. Jednak ma to do siebie, że dosyć szybko traci świeżość, a przynajmniej chrupkość. Jeśli więc chcecie zawsze mieć pod ręką świeże bułki, możecie je upiec w domowym zaciszu. Nie jest to trudne ani pracochłonne, zresztą przekonajcie się o tym sami.
Chcecie zobaczyć, jak wyglądają te pyszne bułeczki? Spójrzcie na zdjęcie w naszym materiale. Pochodzi ono z kanału Pani M — kuchnia smakowita na YouTube. Prawda, że od razu chce się je jeść?
Przepis na domowe bułki
Składniki:
-
300 ml ciepłej wody
-
20 g świeżych drożdży
-
500 g mąki pszennej typ 550
-
2 łyżeczki soli
Przygotowanie bułek
Do ciepłej wody wkrusz drożdże, całość dokładnie rozmieszaj. Dodaj mąkę i sól, wymieszaj składniki, a potem wyrób gładkie ciasto. Wyrabiaj je ręcznie lub robotem przez ok. 10 minut.
Stolnicę posmaruj olejem. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką, pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 8-10 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę. Bułeczki przykryj ściereczką, pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej bułeczki. Każdą natnij przez środek ostrym nożem.
Blachę z bułkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 st. C, na dno piekarnika wstaw naczynie ze szklanką wody. Bułki piecz 15-20 minut.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowe bułki maślane , a także na bułki z ziemniakami .
Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
-
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
-
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: kanał Pani M — kuchnia smakowita na YouTube