Jak zrobić domowe bułki maślane?
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez świeżego pieczywa, a zwłaszcza bez bułek. Doskonale smakują z serem, twarogiem czy dżemem. Jeśli jesteście fanami bułeczek, powiemy wam jak zrobić domowe bułki maślane. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się ich smakiem i świeżością bez wychodzenia z domu.
Własnoręcznie przygotowane bułeczki mają same zalety. Robi się je z prostych składników, które zwykle macie w domowych zapasach. Nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, są też superświeże, miękkie i pyszne. Najwięcej czasu zajmuje ich rośnięcie, co na szczęście was nie pochłania.
Jak zrobić domowe bułki maślane?
Składniki:
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru
50 dag mąki
3 żółtka
szczypta soli
5 dag masła
Przygotowanie bułek
W rondelku podgrzej ok. 50 ml mleka. Dodaj do niego pokruszone drożdże, łyżę cukru i mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
Masło rozpuść, przestudź. Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, letnie mleko oraz żółtka i sól. Całość mieszaj, do połączenia się składników.
Dodaj letnie masło, mieszaj ciasto, aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj, aż będzie gładkie i lśniące. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, przykryj i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wyrób, podziel na kilka małych części. Z każdej uformuj wałek i pokrój go na plastry. Z kawałków ciasta uformuj bułeczki.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej bułeczki, zachowując między nimi większe odstępy. Przykryj ściereczką, odstaw by podrosły.
Bułki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 minut, aż będą równomiernie rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na domowe bułeczki. Sprawdź, jak zrobić proste bułki z ziemniakami, a także, jak przygotować puszyste bułki wrocławskie.
Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotowanie.onet