Prosty przepis na domowe sezamki
Sezamki należą do jednych z wartościowszych słodyczy. Są co prawda słodkie, ale zawierają też cenne ziarna. Dziś proponujemy wam prosty przepis na domowe sezamki. Są zdecydowanie zdrowsze od tych sklepowych, bo nie mają dodatku cukru. Musisz ich spróbować.
Sezamki pochodzą z krajów arabskich. Ich podstawowym składnikiem jest ziarno białego sezamu, które łączy się za pomocą dodanego lepiszcza. Do sezamek produkowanych na dużą skalę dodaje się zwykle syrop glukozowy i cukier. To one zapewniają twardość, chrupkość, a także słodkość tych słodyczy.
Jednak w zdrowszej, domowej wersji cukier i syrop glukozowy można zastąpić miodem. Powstanie superzdrowy produkt, po który naprawdę warto będzie sięgnąć.
Prosty przepis na domowe sezamki
Składniki:
-
150 g białego sezamu
-
3 łyżki naturalnego, płynnego miodu
Przygotowanie domowych sezamek
Rozgrzej patelnię, wysyp na nią sezam, delikatnie podpraż go, co jakiś czas mieszając. Uważaj, tylko by go nie przypalić. Dzięki podprażeniu sezam zyska intensywniejszy smak i większą chrupkość.
Jeszcze ciepły sezam wymieszaj z miodem. Masę wylej między dwa arkusze papieru do pieczenia i cienko ją rozwałkuj. Kiedy przestygnie, włóż ją do lodówki, by stwardniała. Sezamowe płaty krój w kwadraty lub prostokąty.
Jeszcze smaczniejsze i zdrowsze
Sezamki z dodatkiem miodu są zdrowe, jednak nie chrupią. Jeśli jednak chcesz, by wyszły twarde i chrupiące, pod koniec prażenia sezamu, na patelnię dodaj też łyżkę cukru. Mieszaj całość, aż cukier się skarmelizuje. Ziarna wymieszaj wówczas z jedną łyżką miodu mniej.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces twardnienia sezamek, możesz je wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
Smak sezamek możesz nieco odmienić, łącząc w nich sezam biały i czarny, a także dodając do masy szczyptę przypraw. Może to być cynamon, kardamon czy chilli.
Więcej przepisów na zdrowe, domowe słodycze znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak przygotować domowe krówki , a także jak zrobić fit ptasie mleczko .
Źródło zdjęcia: canva/Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: czarnawisienka