Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na gołąbki według babci Reginy
Canva

Prosty przepis na gołąbki według babci Reginy

9 września 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Gołąbki możemy przyrządzać na dziesiątki sposobów. Jedyne co nas ogranicza to nasza kreatywność. Nic jednak nie może się równać z babciną recepturą. Smak tradycji nie ma sobie równych i dziś pokażemy jak zrobić klasyczne gołąbki według babci Reginy.

Sekret gołąbków babci Reginy tkwi w wyjątkowym sposobie przygotowania. Gotowe gołąbki są zapiekane nie w zwykłym piekarniku, ale w kultowym prodiżu. To właśnie niepozorny, elektryczny piekarnik sprawia, że nabierają smaku, którego nie sposób z niczym porównać.

Oczywiście, gołąbki można przygotować także w garnku, albo w zwykłym piekarniku. Ale jeśli macie w domu cud techniki, jakim jest prodiż - koniecznie go wyciągnijcie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na babcine gołąbki

Potrzebujesz:

  • główkę kapusty

  • kilogram mielonego mięsa, najlepiej wieprzowo-wołowego

  • 2 szklanki lekko podgotowanego ryżu

  • 2 jajka

  • 2 cebule

  • kilka łyżek bułki tartej

  • posiekana, świeża natka pietruszki

  • sól oraz pieprz do smaku

Sos:

  • 2 szklanki bulionu

  • mały słoik koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki mąki

  • sól i pieprz

Przygotowanie gołąbków rozpoczynamy od sparzenia kapusty. Wycinamy jej głąb oraz obrywamy wierzchnie liście. Tak przygotowaną główkę wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem.

Widelcem oddzielamy już zmiękczone liście kapusty. Po kilkunastu minutach kapusta będzie już gotowa do dalszej obróbki.

Wszystkie składniki farszu zagniatamy w oddzielnej misce. Jeśli f arsz wyjdzie zbyt suchy , to możemy delikatnie podlać go bulionem.

Farsz zawijamy szczelnie w liście kapusty i ciasto układamy na dnie naczynia wcześniej wyłożonego oberwanymi wcześniej, surowymi liśćmi.

Gdy wszystkie gołąbki są już zawinięte i ułożone, w garneczku mieszamy wszystkie składniki sosu. Gołąbki zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika bądź prodiża.

Pieczemy bądź gotujemy do czasu, aż kapusta zmięknie, a sos stanie się przyjemnie gęsty. Gotowe gołąbki może jadać z chlebem, albo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy