Smakosze.pl
Gołąbki z idealnym farszem

Canva / Bartosz Luczak

Jak gotować gołąbki, by farsz nie wyszedł suchy?

4 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Idealny specjał powinien się charakteryzować soczystym farszem. Za sprawą prostej sztuczki osiągnięcie tego efektu nie będzie problemem. Wystarczy wzbogacić mięso o odrobinę bulionu.

Nie da się ukryć, że gołąbki zajmują szczególne miejsce wśród klasyków naszej rodzimej kuchni. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy zajadają je regularnie. Warto wiedzieć, co należy zrobić, by farsz nie wyszedł nazbyt suchy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki będą zachwycały soczystym farszem

Z całą pewnością gołąbki są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań, które goszczą na naszych stołach. Mięsny farsz owinięty kapustą smakuje obłędnie, gdy przygotuje się go w odpowiedni sposób.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jakie przyprawy sprawiają, że gołąbki zyskują głębie smaku. Tym razem nasza uwaga w znacznej mierze skupi się na farszu. Niestety, czasami mięso w gołąbkach robi się suche. Jak możemy temu zaradzić?

Okazuje się, że farsz na gołąbki po wzbogaceniu o bulion, staje się o wiele bardziej soczysty. Należy to zrobić jeszcze przed zawinięciem go w kapustę. Na perfekcyjne gołąbki z kuszącym nadzieniem będziemy potrzebować następujących składników.

Bigos z cukinii

Prosty przepis na bigos z cukinii

CZYTAJ DALEJ

Składniki:

  • 1 kg mielonej wieprzowiny

  • główka kapusty

  • 300 g ryżu

  • 2 cebule

  • 400 ml przecieru pomidorowego

  • 30 ml oleju

  • 500 ml bulionu

  • sól

  • pieprz

  • bazylia

  • oregano

  • słodka papryka

  • majeranek

Idealne gołąbki w przepysznej odsłonie

Na początku przygotowujemy kapustę. Wyjaśnialiśmy jak to zrobić w jednym z naszych wcześniejszych artykułów. Kiedy liście kapusty są już gotowe, możemy wziąć się za farsz. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Połowę przygotowanego warzywa przekładamy do sporej miski. Pozostałą część wykorzystamy do sosu.

Cebulę wzbogacamy o ugotowany ryż, mięso mielone, 120 ml ciepłego bulionu oraz sól i pieprz. Wszystko starannie mieszamy, tak aby otrzymać jednolity farsz. Porcje nadzienia zawijamy w liście kapusty.

Kilka liści wykładamy na dno garnka. Umieszczamy na nich gołąbki. Najlepiej, jeśli zrobimy to jak najciaśniej. Przykrywamy je kolejną warstwą liści kapusty i zalewamy bulionem. Powinien on przykryć gołąbki. Całość dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny.

W tym czasie warto przygotować sos. Cebulę wzbogacamy o przecier pomidorowy i przyprawy. Po zagotowaniu mieszanki przelewamy ją do garnka z gołąbkami. Danie momentalnie zniknie z talerzy.

Gołąbki wyjdą perfekcyjnie

Gołąbki wyjdą perfekcyjnie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >