Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na kapustę z grochem bez namaczania. Sekret najlepszych kucharek tkwi w 1 sztuczce
Screen z filmu pochodzi z kanału SkutecznieTv na YouTube

Prosty przepis na kapustę z grochem bez namaczania. Sekret najlepszych kucharek tkwi w 1 sztuczce

10 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kapusta z grochem bez namaczania jest świetną alternatywą dla tradycyjnego dania, które przygotowywane jest dopiero na drugi dzień, kiedy groch zmięknie. Najlepsze kucharki gotują go w osolonej wodzie z kminkiem, dzięki czemu kapusta z grochem jest gotowa w godzinę.

Groch łuskany zwykle moczymy przez całą noc w zimnej wodzie i dopiero następnego dnia przygotowujemy zupę, kapustę, czy inne danie. Wystarczy jednak, że zastosujemy jedną sztuczkę, a dania z dodatkiem grochu przygotujemy jeszcze tego samego dnia. Poznaj przepis na kapustę z grochem bez namaczania.

Kapusta z grochem jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Przygotowywana z kiszonej kapusty, grochu i zeszklonej na oleju cebuli jest niezwykle aromatyczna, pożywna i pełna smaku. Jaki jest patent na kapustę z grochem bez namaczania? Groch przepłucz pod zimną wodą i gotuj do miękkości z dodatkiem soli. Po około 50 minutach strączki będą miękkie i gotowe do jedzenia.

Do gotującej się wody z grochem dodaj również niewielką ilość kminku. Przyprawa zapobiega wzdęciom, a kapusta z grochem bez namaczania będzie lżejsza i nie będzie powodować uczucia pełności. Kminek jest przyprawą, która wzmocni również aromat całego dania. Świetnie podkreśla smak kiszonki.

Przemysł na świąteczną kapustę z grochem bez namaczania

Składniki:

  • 800 g kiszonej kapusty

  • 500 g łuskanego grochu

  • liść laurowy

  • pół łyżeczki kminku

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • cebula

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy

Jak przyrządzić kapustę z grochem? Koniec z wielogodzinnym namaczaniem grochu

Groch opłucz, przesyp do garnka, zalej wodą, żeby przykryła strączki. Wsyp łyżkę soli, kminek i gotuj na małym ogniu przez około 50 minut, aż będzie miękki i wchłonie wodę. Kapustę poszatkuj, włóż do garnka, wlej około 3/4 szklanki wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj do miękkości.

Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Dodaj kapustę, groch, wymieszaj dokładnie i smaż chwilę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Na Boże Narodzenie przygotuj również sałatkę jarzynową ze śledziem . Sałatka będzie pysznym dodatkiem do zimnej płyty.

Kapusta kiszona do kapusty z grochem
canva/hydrangea100

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy