Prosty przepis na kawę karmelową. Wystarczy 1 sprytny trik
Kawa karmelowa jest pobudzającym słodkim napojem, po który warto sięgnąć zamiast poobiedniego deseru. Już jedna łyżka aromatycznie przygotowanego cukru odmieni klasyczną małą czarną z dodatkiem mleka. Jeśli lubicie kawy z dodatkami, musicie spróbować.
Karmel jest znakomitym dodatkiem do wielu deserów. Delikatna kawa mleczna również zyska, gdy dodamy do niej odrobinę przysmaku przygotowanego z odrobiny cukru. Prosty patent na słodszą wersję małej czarnej przypadnie do gustu wielu amatorom pobudzających napojów na bazie kawy.
Przepis na znakomitą kawę karmelową
Składniki:
-
1 espresso (60 ml)
-
90 ml gorącej wody + 1 łyżka wody
-
200 ml mleka lub napoju roślinnego
-
1 łyżka cukru
Jak zrobić kawę karmelową? Znamy prosty przepis
Cukier umieszczamy w rondlu. Dodajemy 1 łyżkę wody i podgrzewamy na niewielkim ogniu , aż nabierze słomkowej barwy i zacznie przyjemnie pachnieć. Powstały w ten sposób karmel łączymy z zaparzoną i przedłużoną wrzątkiem kawą, cały czas mieszając.
W szklance lub kubku spieniamy ciepłe mleko, a następnie wlewamy kawę połączoną ze słodkim dodatkiem. Kawę karmelową przed podaniem możemy oprószyć porcją cynamonu lub kakao.
Wskazówka: jeśli nie mamy możliwości przygotowania espresso, możemy zaparzyć kawę przelewową lub skorzystać z kawy rozpuszczalnej. Ilość ziaren czy proszku dobierzmy tak, aby uzyskać 200 ml małej czarnej.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na słodkie kawy. Spróbujcie koniecznie smakowitej odsłony z czekoladą . Być może skusi was również kawa po królewsku z dodatkiem jaj i waniliowej nuty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste racuchy z jabłkami babci Wiesi. Sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama