Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na knedle ze śliwkami
canva

Prosty przepis na knedle ze śliwkami

28 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiele osób lubi knedle, ale rzadko je przygotowuje, bo są pracochłonne. Dlatego zdradzimy wam dziś niezwykle prosty przepis na knedle. Proponujemy nadziać je śliwkami węgierkami, wszak sezon na nie właśnie trwa.

Knedle to nadziewane kulki ciasta. Potrawa ta wywodzi się z kuchni niemieckiej, gdzie knedle nadziewa się zwykle farszem mięsnym. U nas najpopularniejsze są knedle ze śliwkami, chociaż niektórzy robią je też z morelami czy truskawkami.

Generalnie lato to najlepsza pora by przygotować knedle. Po pierwsze dostępne są różne rodzaje owoców, po drugie to danie jest idealne na obiad w ciepły dzień. Knedle można podać polane stopionym masłem, tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków

  • ok. 150 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • sól

  • 30 dag śliwek węgierek

  • mielony cynamon

  • 2 łyżki cukru

do polania:

  • 4 łyżki tartej bułki

  • 10 dag masła

Przygotowanie knedli ze śliwkami

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odlej, osusz, przepuść przez praskę, wystudź.

Śliwki umyj, osusz, każdą natnij, usuń pestkę. Do środka każdej śliwki wsyp trochę cukru, dodaj też szczyptę cynamonu.

Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego walec, krój go w grubsze plastry.

Każdy plaster ciasta lekko rozpłaszcz na posypanej mąką dłoni. Na środku połóż śliwkę, złącz brzegi, uformuj kulkę.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Włóż knedle, gotuj je ok. 4 minuty licząc od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerze.

Na patelni zrumień tartą bułkę, dodaj do niej masło, rozpuść, wymieszaj. Zrumienioną bułką polej knedle. Smacznego!

drylowanie śliwek
drylowanie śliwek

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy