Prosty przepis na knedle ze śliwkami
Wiele osób lubi knedle, ale rzadko je przygotowuje, bo są pracochłonne. Dlatego zdradzimy wam dziś niezwykle prosty przepis na knedle. Proponujemy nadziać je śliwkami węgierkami, wszak sezon na nie właśnie trwa.
Knedle to nadziewane kulki ciasta. Potrawa ta wywodzi się z kuchni niemieckiej, gdzie knedle nadziewa się zwykle farszem mięsnym. U nas najpopularniejsze są knedle ze śliwkami, chociaż niektórzy robią je też z morelami czy truskawkami.
Generalnie lato to najlepsza pora by przygotować knedle. Po pierwsze dostępne są różne rodzaje owoców, po drugie to danie jest idealne na obiad w ciepły dzień. Knedle można podać polane stopionym masłem, tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na knedle ze śliwkami
Składniki:
-
50 dag ziemniaków
-
ok. 150 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
sól
-
30 dag śliwek węgierek
-
mielony cynamon
-
2 łyżki cukru
do polania:
-
4 łyżki tartej bułki
-
10 dag masła
Przygotowanie knedli ze śliwkami
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odlej, osusz, przepuść przez praskę, wystudź.
Śliwki umyj, osusz, każdą natnij, usuń pestkę. Do środka każdej śliwki wsyp trochę cukru, dodaj też szczyptę cynamonu.
Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego walec, krój go w grubsze plastry.
Każdy plaster ciasta lekko rozpłaszcz na posypanej mąką dłoni. Na środku połóż śliwkę, złącz brzegi, uformuj kulkę.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Włóż knedle, gotuj je ok. 4 minuty licząc od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerze.
Na patelni zrumień tartą bułkę, dodaj do niej masło, rozpuść, wymieszaj. Zrumienioną bułką polej knedle. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku