Prosty przepis na kopytka z dynią. Zawsze serwuj je z 1 dodatkiem
Kopytka z dynią są znakomitą jesienną wersją dobrze znanego przysmaku z ziemniaka. Nieco słodkie warzywo doskonale komponuje się z ziemniakami, a danie podane z masłem czosnkowym zachwyca smakiem i aromatem. Koniecznie spróbujcie — zachwyci was od pierwszego kęsa.
Jeśli nie próbowaliście kopytek z dynią, musicie nadrobić. Jesienne warzywo doskonale urozmaica smak ziemniaka. Przysmak można podać zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej. Dziś zdradzamy jak przygotować go z pysznym masłem czosnkowym. Skusicie się?
Przepis na znakomite kopytka z dynią
Składniki:
-
500 g ziemniaków
-
250 g świeżej dyni np. odmiany hokkaido
-
1 małe jajo lub 1 płaska łyżka mielonego siemienia lnianego i 3 łyżki wrzątku
-
10-20 g mąki ziemniaczanej
-
45 g mąki krupczatki
-
80 mąki pszennej
-
solidna szczypta soli
-
masło czosnkowe wedle uznania
Składniki na masło czosnkowe:
-
200 g miękkiego masła
-
7-8 ząbków czosnku
-
szczypta soli
Jak przygotować kopytka z dynią? Masło czosnkowe podkreśli smak rarytasu
Dynię obieramy ze skóry, jeśli korzystamy z innej niż hokkaido. Ta konkretna odmiana ma jadalną otoczkę i wystarczy ją dobrze umyć. Warzywo kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy lub gotujemy.
Czas przygotowania będzie zależał od wielkości kawałków i wybranej metody. Pieczenie w 180 stopniach Celsjusza zajmie około 35 minut, jeśli włożymy większe pozbawione pestek fragmenty. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Przeciskamy je przez praskę wraz z miękką dynią, a następnie dodajemy jajo lub kleik lniany. Zamiennik kurzego nabiału przygotowujemy, zalewając wrzątkiem zmielone ziarno i odstawiając je na około 5 minut do napęcznienia.
Masę solimy delikatnie i wsypujemy obie mąki. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego wąskie wałeczki, które tniemy na małe kawałki. Kopytka z dynią gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z wiórkami masła czosnkowego.
Jak przygotować masło czosnkowe do kopytek z dynią?
Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solimy je delikatnie. Przenosimy masę na papier śniadaniowy i formujemy z niej walec. Wstawiamy do lodówki by zastygło.
Wskazówka: w wersji wegańskiej dania zamiast jaja wykorzystujemy kleik lniany oraz podsmażamy delikatnie czosnek na oliwie z oliwek — zastąpi masło czosnkowe. Warto dodać odrobinkę chili, jeśli lubimy ostrzejsze potrawy.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z dodatkiem dyni. Polecamy znakomity sernik z pomarańczowym purée. Być może przypadnie wam do gustu także wyrazista dyniowa pasta kanapkowa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. Przepis na deser podbija Internet
-
Jak przechowywać jajka w lodówce? Większość z nas popełnia fatalny błąd
-
Kultowy Big Mac w formie sałatki bije na głowę imprezowe smakołyki. Goście będą błagać o przepis