Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na kopytka z dynią. Zawsze serwuj je z 1 dodatkiem
canva/Bartosz Luczak

Prosty przepis na kopytka z dynią. Zawsze serwuj je z 1 dodatkiem

4 października 2022

Kopytka z dynią są znakomitą jesienną wersją dobrze znanego przysmaku z ziemniaka. Nieco słodkie warzywo doskonale komponuje się z ziemniakami, a danie podane z masłem czosnkowym zachwyca smakiem i aromatem. Koniecznie spróbujcie — zachwyci was od pierwszego kęsa.

Jeśli nie próbowaliście kopytek z dynią, musicie nadrobić. Jesienne warzywo doskonale urozmaica smak ziemniaka. Przysmak można podać zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej. Dziś zdradzamy jak przygotować go z pysznym masłem czosnkowym. Skusicie się?

Przepis na znakomite kopytka z dynią

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 250 g świeżej dyni np. odmiany hokkaido

  • 1 małe jajo lub 1 płaska łyżka mielonego siemienia lnianego i 3 łyżki wrzątku

  • 10-20 g mąki ziemniaczanej

  • 45 g mąki krupczatki

  • 80 mąki pszennej

  • solidna szczypta soli

  • masło czosnkowe wedle uznania

Składniki na masło czosnkowe:

  • 200 g miękkiego masła

  • 7-8 ząbków czosnku

  • szczypta soli

Jak przygotować kopytka z dynią? Masło czosnkowe podkreśli smak rarytasu

Dynię obieramy ze skóry, jeśli korzystamy z innej niż hokkaido. Ta konkretna odmiana ma jadalną otoczkę i wystarczy ją dobrze umyć. Warzywo kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy lub gotujemy.

Czas przygotowania będzie zależał od wielkości kawałków i wybranej metody. Pieczenie w 180 stopniach Celsjusza zajmie około 35 minut, jeśli włożymy większe pozbawione pestek fragmenty. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Przeciskamy je przez praskę wraz z miękką dynią, a następnie dodajemy jajo lub kleik lniany. Zamiennik kurzego nabiału przygotowujemy, zalewając wrzątkiem zmielone ziarno i odstawiając je na około 5 minut do napęcznienia.

Masę solimy delikatnie i wsypujemy obie mąki. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego wąskie wałeczki, które tniemy na małe kawałki. Kopytka z dynią gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z wiórkami masła czosnkowego.

Jak przygotować masło czosnkowe do kopytek z dynią?

Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solimy je delikatnie. Przenosimy masę na papier śniadaniowy i formujemy z niej walec. Wstawiamy do lodówki by zastygło.

Wskazówka: w wersji wegańskiej dania zamiast jaja wykorzystujemy kleik lniany oraz podsmażamy delikatnie czosnek na oliwie z oliwek — zastąpi masło czosnkowe. Warto dodać odrobinkę chili, jeśli lubimy ostrzejsze potrawy.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z dodatkiem dyni. Polecamy znakomity sernik z pomarańczowym purée. Być może przypadnie wam do gustu także wyrazista dyniowa pasta kanapkowa .

Kopytka z dynią są pyszne
canva/jjpoole

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy