Kultowy Big Mac w formie sałatki bije na głowę imprezowe smakołyki. Goście będą błagać o przepis
Sałatka inspirowana popularnym hamburgerem jest świetną propozycją na kolację czy przystawkę. Zrobiona z prostych składników, sycąca kompozycja zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Przygotowanie jest banalne — każdy sobie poradzi. Spróbujecie?
Sałatka w stylu kanapki Big Mac spodoba się nie tylko amatorom dobrze znanego dania fast food. Warstwowy rarytas idealnie sprawdzi się na spotkaniach towarzyskich, bo syci i jest pełen smaku. Przygotujecie ją szybko i bez wysiłku, a goście zjedzą ze smakiem.
Przepis na warstwową sałatkę Big Mac
Składniki:
400 g mielonego mięsa wołowego
2 bułki z sezamem, jak do hamburgerów
pół główki sałaty np. lodowej lub rzymskiej
4-5 ogórków konserwowych
1 średnia cebula
150 g ulubionego sera żółtego
40 g majonezu, najlepiej domowego
45 g ketchupu
50 g jogurtu naturalnego
20 g wybranej musztardy
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki papryki ostrej
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić sałatkę Big Mac? Świetny warstwowy przysmak przygotujecie w kilka chwil
Przyrządzanie rozpoczynamy od podsmażenia mięsa mielonego. W tym celu na głębszej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy wołowinę i rumienimy ją na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Doprawiamy papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Studzimy. Cebulę oraz jednego niezbyt dużego ogórka siekamy. Umieszczamy je w misce wraz z majonezem, ketchupem, musztardą i jogurtem naturalnym. Mieszamy i doprawiamy, jeśli uznamy to za konieczne.
Bułki do hamburgerów kroimy w kostkę i rumienimy na patelni tak, aby uzyskać chrupiące grzanki. Połowę układamy na dnie dużej szklanej miski. Na nich umieszczamy połowę porcji opłukanej sałaty, uprzednio ja osuszając i rwąc na mniejsze kawałki.
Sałatę polewamy połową sosu, na którym kolejno umieszczamy mięso, pokrojone w niewielką kostkę ogórki konserwowe i starty na tarce ser żółty. Ponownie wykładamy sos i sałatę, a wierzch sałatki przykrywamy grzankami. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sałatki warstwowe. Sprawdźcie recepturę na smaczny rarytas z burakiem i śledziem. Być może też skusi was pyszny gyros z porem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Strzelczyk pokazał, jak zrobić pyszny bigos. Żaden składnik nie jest przypadkowy
Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach
Dodajesz liście laurowe na poczatku, czy na końcu gotowania? Szczegół ma ogromne znaczenie