Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy Big Mac w formie sałatki bije na głowę imprezowe smakołyki. Goście będą błagać o przepis

Kultowy Big Mac w formie sałatki bije na głowę imprezowe smakołyki. Goście będą błagać o przepis

Kultowy Big Mac w formie sałatki
canva/KOEUTH PHEAP

Sałatka inspirowana popularnym hamburgerem jest świetną propozycją na kolację czy przystawkę. Zrobiona z prostych składników, sycąca kompozycja zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Przygotowanie jest banalne — każdy sobie poradzi. Spróbujecie?

Sałatka w stylu kanapki Big Mac spodoba się nie tylko amatorom dobrze znanego dania fast food. Warstwowy rarytas idealnie sprawdzi się na spotkaniach towarzyskich, bo syci i jest pełen smaku. Przygotujecie ją szybko i bez wysiłku, a goście zjedzą ze smakiem.

Przepis na warstwową sałatkę Big Mac

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego

  • 2 bułki z sezamem, jak do hamburgerów

  • pół główki sałaty np. lodowej lub rzymskiej

  • 4-5 ogórków konserwowych

  • 1 średnia cebula

  • 150 g ulubionego sera żółtego

  • 40 g majonezu, najlepiej domowego

  • 45 g ketchupu

  • 50 g jogurtu naturalnego

  • 20 g wybranej musztardy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki papryki ostrej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić sałatkę Big Mac? Świetny warstwowy przysmak przygotujecie w kilka chwil

Przyrządzanie rozpoczynamy od podsmażenia mięsa mielonego. W tym celu na głębszej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy wołowinę i rumienimy ją na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

Doprawiamy papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Studzimy. Cebulę oraz jednego niezbyt dużego ogórka siekamy. Umieszczamy je w misce wraz z majonezem, ketchupem, musztardą i jogurtem naturalnym. Mieszamy i doprawiamy, jeśli uznamy to za konieczne.

Bułki do hamburgerów kroimy w kostkę i rumienimy na patelni tak, aby uzyskać chrupiące grzanki. Połowę układamy na dnie dużej szklanej miski. Na nich umieszczamy połowę porcji opłukanej sałaty, uprzednio ja osuszając i rwąc na mniejsze kawałki.

Sałatę polewamy połową sosu, na którym kolejno umieszczamy mięso, pokrojone w niewielką kostkę ogórki konserwowe i starty na tarce ser żółty. Ponownie wykładamy sos i sałatę, a wierzch sałatki przykrywamy grzankami. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sałatki warstwowe. Sprawdźcie recepturę na smaczny rarytas z burakiem i śledziem. Być może też skusi was pyszny gyros z porem.

Sałatka Big Mac jest pyszna
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: