Pokrój na paski, wstaw do piekarnika i zblenduj. Przepis cioci Marioli na jesienny sernik deklasuje pozostałe
Sernik dyniowy jest smaczną jesienną alternatywą klasycznego deseru. Delikatna serowa masa z twarogu i serka homogenizowanego w połączeniu z pieczonym pomarańczowym warzywem jest wyśmienita. Przygotowany według prostego przepis cioci Marioli przysmak spodoba się waszym bliskim. Spróbujecie?
Sernik dyniowy spodoba się każdemu łasuchowi. Połączenie twarogu, serka homogenizowanego i purée z dyni z chrupiącym spodem w postaci herbatników z dodatkiem przypraw jest niezwykle smaczne. Ciasto przygotowuje się niemalże samo. Skusicie się?
Przepis na znakomity sernik dyniowy
Do przygotowania przysmaku przyda się tortownica o średnicy 26 cm wyłożona papierem do pieczenia. Jakie produkty będą nam potrzebne do przyrządzenia dyniowego sernika?
Składniki na spód:
200 g ulubionych herbatników
pół kostki rozpuszczonego masła
szczypta cynamonu
Składniki na masę serową:
500 g dyni
50 g mąki
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
1 opakowanie serka homogenizowanego
3 jaja
200 g cukru
łyżeczka cynamonu
1 opakowanie budyniu waniliowego
kilka kropli aromatu waniliowego
Jak przygotować sernik dyniowy? Znamy prosty przepis na smaczny deser
Na początku zaczynamy od przygotowania dyni i twarogu. Warzywo kroimy na dosyć cienkie paski i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 40 minut. W tym czasie twaróg mielimy. Jeśli nie mamy maszynki, możecie użyć blendera. Najlepiej zmielić go trzykrotnie. Upieczoną dynię blendujemy na purée.
Masło rozpuszczamy na niewielkiej patelni. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Herbatniki mielimy na drobny proszek, najlepiej przy pomocy blendera kielichowego.
Wsypujemy je do miski wraz z cynamonem, a następnie łączymy z płynnym tłuszczem. Masą wylepiamy dno formy i wyrównujemy jej powierzchnią. W osobnym naczyniu umieszczamy twaróg oraz serek mascarpone. Łączymy je z purée dyniowym.
Wbijamy jajka oraz wsypujemy cukier wanilinowy, proszek budyniowy, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy i przenosimy na spód z ciastek. Pieczemy około 70 minut. Sernik dyniowy będzie gotowy, gdy masa nie będzie się zachowywała jak galareta przy delikatnym poruszaniu tortownicą.
Wskazówka: przestudzony sernik dyniowy możemy pokryć polewą czekoladową wykonaną z 200 ml śmietanki 30% i 200 g mlecznej czekolady. Wystarczy stopić kakaowy przysmak w kąpieli wodnej i połączyć go z nabiałem na gładki gęsty krem, nie dopuszczając do zagotowania masy.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z dyni. Szczególnie polecamy prosty bigos z tego warzywa, a także słodkie, sycące i wyjątkowo smaczne placki dyniowe z bananem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
Kultowego colesława zrobisz nawet bez kapusty. Zastąp ją ukochanym warzywem Polaków
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia