Prosty przepis na kotlety schabowe inaczej - składniki zaskakują
Kotlety schabowe uchodzą za klasykę polskiej sztuki kulinarnej, dlatego każdy z nas jadł je już wielokrotnie. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, przetestuj poniższy przepis, w którym marynuje się schab. Odstawienie mięsa w jajku i majonezie na kilka godzin sprawia, że kotlety są kruche i soczyste jak nigdy.
Kotlety schabowe są stosunkowo nowym daniem w naszym codziennym jadłospisie. Potrawa ta dotarła do nas bowiem dopiero w XIX w. z Zachodu. Od tego czasu jednak miliony Polaków pokochało kotlety za prostotę wykonania i doskonały smak.
Przyjemność z jedzenia może zostać jednak zwiększona - wystarczy zamarynować plastry schabu w mieszance jajka, majonezu i kilku innych dodatków. Mogą się one wydawać zaskakujące, jednak znacznie poprawiają walory smakowe schabowych. Dzięki nim każdy kęs jest rozpływający się w ustach i soczysty.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety schabowe inaczej
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
-
1 jajko klasy M
-
2 czubate łyżka majonezu
-
1 łyżka soku z cytryny
-
2 łyżki posiekanego koperku
-
sól do smaku
-
świeżo mielony pieprz czarny do smaku
-
6 plastrów schabu
-
bułka tarta
-
smalec
Zacznij od oczyszczenia kotletów z żyłek, przerostów i błon, które po usmażeniu staną się żylaste i mało apetyczne. Następnie rozbij każdy kawałek, uważając przy tym, aby żadnego nie przedziurawić. Odstaw je i zajmij się sporządzeniem marynaty.
W misce umieść dwie łyżki majonezu, koperek, sól, świeżo mielony pieprz, wyciśnięty sok z cytryny, a także wbij do niej jajko. Wymieszaj masę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Włóż do niej mięso i upewnij się, że każdy kawałek jest równomiernie pokryty marynatą. Zakryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na całą noc.
Wyjmij kotlety na 45 minut przed smażeniem, aby nabrały temp. pokojowej. Panieruj je w bułce tartej (najlepiej sprawdza się japońska panierka Panko) i smaż na rozgrzanym smalcu. Gdy złapią brązowy kolor z obu stron, przełóż je na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Źródło: canva.com/ma-no, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje.pl