Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na kotlety ziemniaczane. Tani obiad dla całej rodziny
canva/Mykola Lunov

Prosty przepis na kotlety ziemniaczane. Tani obiad dla całej rodziny

29 marca 2022

Kotlety ziemniaczane są sycącą propozycją na wegetariański obiad dla całej rodziny. To wyjątkowo proste danie przygotujecie szybko, a będzie bardzo smaczne w towarzystwie wielu rozmaitych dodatków. Koniecznie je wypróbujcie — tani i satysfakcjonujący posiłek jest na wyciągnięcie ręki. Niezbędne składniki kupicie w każdym sklepie. Kotlety ziemniaczane podać można na wiele sposobów. Doskonale pasuje do nich aromatyczny sos grzybowy czy wyraziste glazurowane pieczarki . Dodatki zawsze możecie też zamknąć wewnątrz specjału. W takiej odsłonie sprawdzi się np. twaróg z ziołami. Niezależnie od tego, na co się zdecydujecie, będzie pysznie.

Przepis na wyborne kotlety ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajo

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i ziemniaki obieramy. Bulwy myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Gotujemy w niej ziemniaki. Gdy warzywo zmięknie, odcedzamy je i studzimy.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Zdejmujemy naczynie z ognia i studzimy zawartość. Chłodne ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy je z cebulą. Wbijamy jajko i wsypujemy obie mąki.

Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy podłużne i lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy je starannie w bułce tartej.

Na patelni ponownie rozgrzewamy olej. Smażymy wyroby na złoto z obu stron. Gotowe kotlety ziemniaczane osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Tłuczone ziemniaki — idealny składnik warzywnych kotletów
Tłuczone ziemniaki — idealny składnik warzywnych kotletów

Źródło zdjęcia: canva/intek1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy