Prosty przepis na krokiety ziemniaczane. Cudowny patent na wykorzystanie ziemniaków z obiadu
Poznajcie prosty przepis na krokiety ziemniaczane. Jest to cudowny patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Powstanie z nich pyszny i sycący przysmak, który możesz podać do obiadu albo zjeść jako samodzielne, bezmięsne danie. Doskonałym jego dopełnieniem będzie sos i surówka.
Polska kuchnia ziemniakami stoi i to głównie tymi gotowanymi, podawanymi do obiadu. Często naobieramy ich z rozmachem, przeceniając apetyty domowników. Szkoda ich wyrzucić, bo są smaczne. Co jednak można z nimi zrobić?
Gotowanie ziemniaki można odgrzać na patelni następnego dnia i podać do obiadu. Można też zrobić z nich smaczne purée. Będą też doskonałym dodatkiem do sałatek i farszów. Doskonałym pomysłem jest też przerobienie ich na krokiety. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Prosty przepis na krokiety ziemniaczane
Składniki:
na krokiety:
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
2 łyżki mąki pszennej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 jajko
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do panierowania
-
olej do smażenia
na farsz:
-
30 dag kiszonej kapusty
-
1 cebula
-
olej
-
50 dag pieczarek
-
10 dag żółtego sera
-
cukier, sól, pieprz
Przygotowanie krokietów
Na farsz kapustę zalej wodą, dodaj łyżeczkę cukru, gotuj, aż będzie miękka. Przestudź ją, dokładnie odciśnij, poszatkuj.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. W tym czasie oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do cebuli, przesmaż.
Do cebuli i pieczarek dodaj kapustę, duś całość ok. 10 minut, aż odparuje cały płyn. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, wystudź. Wymieszaj go ze startym serem.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem. Dodaj do nich obie mąki, jajko, trochę soli i pieprzu.
Szybko zagnieć zwarte ciasto ziemniaczane. Jeśli jest zbyt rzadkie, możesz dodać do niego trochę więcej mąki pszennej.
Dłonią nabieraj porcje ciasta i rozpłaszczaj je. Na każdy ziemniaczany placek połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi, uformuj krokiet.
Wszystkie krokiety obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na nią krokiety i smaż je, aż będą z każdej strony rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na krokiety jajeczne , a także na krokiety z mięsem po rosole .
Źródło zdjęcia; canva/veger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
-
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: aniagotuje