Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na niezapominany hit PRL-u - zupę nic
gov.pl/CC BY 3.0 PL

Prosty przepis na niezapominany hit PRL-u - zupę nic

19 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dania z czasów PRL-u wywołują w nas ogromną nostalgię, dlatego warto od czasu do czasu przypomnieć sobie ich doskonały smak. Jedną z typowych potraw tamtych czasów była kultowa "zupa nic", która najczęściej podawana była na śniadanie lub kolacje. Jest to nic innego jak forma zupy mlecznej, lecz zamiast klusek, w mleku pływają chmurki przygotowane z białka jaj.

"Zupa nic" jest prawdopodobnie najprostszym sposobem na szybkie i ciepłe śniadanie, jakie można było sporządzić w specyficznych czasach PRL-u. Wtedy brakowało wielu podstawowych składników, dlatego każdy musiał sobie radzić na swój sposób. Nierzadko pomysły były wyjątkowo błyskotliwe.

Cała potrawa składa się jedynie z 4 składników w podstawowym przepisie, choć oczywiście można wzbogacić ją o inne dodatki smakowe, jak świeżo mielony cynamon lub gałkę muszkatołową, czy słodzone kakao błyskawiczne. Wszystko zależy jedynie od wyobraźni gotującego.

Przepis na "zupę nic"

Składniki:

  • 3 jajka

  • 1 l mleka

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (oryginalnie 1 saszetka cukru wanilinowego)

  • 3 łyżki cukru lub miodu

Zacznij od wlania mleka do rondelka i wsypania do niego 2 łyżek cukru, lub miodu. Zacznij podgrzewać zawartość naczynia, uważając przy tym, aby mleko nie zaczęło wrzeć - w innym wypadku może pojawić się na powierzchni kożuch, który nie wszyscy lubią.

Następnie dodaj do mieszanki ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Utrzymuj mleko poniżej temperatury wrzenia. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.

Na gorące mleko wrzucaj porcje piany za pomocą łyżki do zupy. Gotuj chmurki z jednej strony przez jedną minutę, a następnie przewróć je na drugą. Żółtka ukręć z cukrem lub miodem na puszystą masę. Kluseczki wyłów z mleka i przelej je powolnym, acz stałym strumieniem do żółtek, cały czas mieszając. Podawaj z ugotowanymi kluskami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu. Ten tekst wyjaśnia sposób na zabielanie zupy bez konieczności używania śmietany.

Mleko

Źródło zdjęcia: canva/hatipoglu, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy