Prosty przepis na niezapominany hit PRL-u - zupę nic
Dania z czasów PRL-u wywołują w nas ogromną nostalgię, dlatego warto od czasu do czasu przypomnieć sobie ich doskonały smak. Jedną z typowych potraw tamtych czasów była kultowa "zupa nic", która najczęściej podawana była na śniadanie lub kolacje. Jest to nic innego jak forma zupy mlecznej, lecz zamiast klusek, w mleku pływają chmurki przygotowane z białka jaj.
"Zupa nic" jest prawdopodobnie najprostszym sposobem na szybkie i ciepłe śniadanie, jakie można było sporządzić w specyficznych czasach PRL-u. Wtedy brakowało wielu podstawowych składników, dlatego każdy musiał sobie radzić na swój sposób. Nierzadko pomysły były wyjątkowo błyskotliwe.
Cała potrawa składa się jedynie z 4 składników w podstawowym przepisie, choć oczywiście można wzbogacić ją o inne dodatki smakowe, jak świeżo mielony cynamon lub gałkę muszkatołową, czy słodzone kakao błyskawiczne. Wszystko zależy jedynie od wyobraźni gotującego.
Przepis na "zupę nic"
Składniki:
-
3 jajka
-
1 l mleka
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (oryginalnie 1 saszetka cukru wanilinowego)
-
3 łyżki cukru lub miodu
Zacznij od wlania mleka do rondelka i wsypania do niego 2 łyżek cukru, lub miodu. Zacznij podgrzewać zawartość naczynia, uważając przy tym, aby mleko nie zaczęło wrzeć - w innym wypadku może pojawić się na powierzchni kożuch, który nie wszyscy lubią.
Następnie dodaj do mieszanki ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Utrzymuj mleko poniżej temperatury wrzenia. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
Na gorące mleko wrzucaj porcje piany za pomocą łyżki do zupy. Gotuj chmurki z jednej strony przez jedną minutę, a następnie przewróć je na drugą. Żółtka ukręć z cukrem lub miodem na puszystą masę. Kluseczki wyłów z mleka i przelej je powolnym, acz stałym strumieniem do żółtek, cały czas mieszając. Podawaj z ugotowanymi kluskami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu. Ten tekst wyjaśnia sposób na zabielanie zupy bez konieczności używania śmietany.
Źródło zdjęcia: canva/hatipoglu, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić domową metkę? Kultowy specjał w najlepszym wydaniu
-
22 kwietnia - Światowy Dzień Pieczarek. Wyjawiamy szybki przepis na krokiety z pieczarkami
Źródło: winiary Zapraszamy na nasz Instagram