Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać wodę po ugotowaniu ryżu?
Adam Moskal
Adam Moskal 18.11.2021 01:00

Jak wykorzystać wodę po ugotowaniu ryżu?

Woda ryżowa
canva/Francisco Martin Gonzalez, Getty Images

Jeśli przyzwyczaiłeś się do wylewania wody po ugotowaniu ryżu do zlewu, popełniasz ogromny błąd. Okazuje się bowiem, że ma ona liczne właściwości, które można zastosować nie tylko w kuchni, lecz również codziennej pielęgnacji skóry czy włosów. Skrobia zawarta w wodzie działa łagodząco na podrażnienia skóry, może zostać użyta do zagęszczania zup i sosów, a także jako płukanka do włosów.

Ryż jest częstym wyborem jako dodatek do obiadu w sytuacji, w której nie powinno spożywać się zbyt dużo kalorii. Nasiona ryżu sycą na długie godziny, a także są znacznie bardziej lekkostrawne od makaronów czy ziemniaczanego puree z masłem i mlekiem.

Aby móc się nim zajadać, najpierw należy ugotować go w wodzie. Po kilkunastu minutach ryż pęcznieje i jest gotowy do jedzenia, choć nie jest to jedyny produkt, z którego możemy skorzystać - woda w której się gotował, wypełniona jest w końcu skrobią, której utylizacja w odpływie zlewu jest dużym błędem.

Co zrobić z wodą po ryżu?

Przede wszystkim warto wspomnieć, że można korzystać jedynie z wody po gotowaniu sypkiego ryżu, który zawczasu został przepłukany. Z plastikowych torebek do wody przenika niezdrowy bisfenol, a podczas płukania, z ziarenek spłukiwany jest arsen.

Po odcedzeniu ryżu z wody przelej ją do czystego naczynia. Najlepiej korzystać z niesolonej wody, gdyż wtedy można użyć jej w znacznie większej ilości zastosowań. Jednym z nich jest walka z nudnościami i biegunkami, gdyż woda po ryżu koi schorowany układ pokarmowy.

Wygodny sposób na zagęszczanie potraw

Gdy chce się zagęścić sos do pieczeni lub zupę, najczęściej sięga się po mieszankę wody i mąki lub skrobi ziemniaczanej. Zamiast nich można z powodzeniem wlać trochę wody po ryżu, która zadziała w identyczny sposób.

Dzięki obróbce termicznej cukry w ryżu są lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Dolewając trochę wody do koktajli czy napojów, można stworzyć pyszny i zdrowy napój energetyczny - szczególnie zaleca się go sportowcom, prowadzącym aktywny tryb życia.

Woda po gotowaniu ryżu w kosmetyce

Woda po ryżu zmniejsza przebarwienia, rozświetla, ujędrnia i napina skórę, aby wyglądała na odświeżoną, a także wygładza ją. Sprawdza się jako specyfik do skóry trądzikowej, która może być ciężka w pielęgnacji z uwagi na wrażliwość.

Z wody korzysta się jak ze zwykłego toniku, czyli namoczonym w niej wacikiem należy delikatnie oczyścić twarz. Spisuje się również w formie płukanki do włosów, dzięki której te stają się znacznie grubsze i łatwiejsze w rozczesywaniu.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować idealny ryż. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczny ryż z prażonymi jabłkami.

Gotowanie ryżu

Źródło zdjęcia: canva/Studio Philippines

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Gotowanie