Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na pierogi ruskie bez lepienia. Szybki i tani obiad
canva/macniak

Prosty przepis na pierogi ruskie bez lepienia. Szybki i tani obiad

2 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi ruskie są uwielbiane przez wielu, lecz mało kto lubi poświęcać dużo czasu i pracy na lepienie. Aby temu zaradzić, prezentujemy przepis na pierogi ruskie bez lepienia. Prosty sposób przygotowania, obłędny smak oraz wspaniały aromat sprawiają, że nie można przejść obok nich obojętnie.

Pierogi ruskie bez lepienia są doskonałą propozycją na szybki, tani, a przy okazji zaskakująco smaczny i pożywny obiad. Nie potrzeba bowiem do nich dużo pracy, a efekt powala na kolana nawet najbardziej wybrednych niejadków.

Przepis na pierogi ruskie bez lepienia

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 400 g twarogu półtłustego

  • 2 cebule

  • 2 łyżki bułki tartej

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego obrania wszystkich ziemniaków ze skórki oraz oczyszczenia ich z ciemnych i zielonych plamek. Następnie umyj je pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej czystą wodą i ugotuj do miękkości.

Odcedź je z wody i przeciśnij przez praskę, gdy są jeszcze ciepłe. Dzięki temu proces przebiegnie znacznie łatwiej. Do ostudzonych kartofli dodaj twaróg i dobrze go rozgnieć, mieszając z ziemniakami.

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj do masy. Uformuj z niej kotleciki i ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz, aż staną się złociste. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Buraki

Źródło zdjęcia: canva/Desertrose7, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy