Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na rurki z kremem
canva/Diana Sklarova

Prosty przepis na rurki z kremem

25 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Rurki z kremem to klasyka dzieciństwa większości Polaków - kto w końcu nie lubił tego deseru na wczasach? Jeśli tęsknisz do ich smaku, nie musisz więcej chodzić do sklepu. Niżej prezentujemy banalnie prosty przepis na rurki z kremem w domowej wersji.

Rurki z kremem można banalnie łatwo zrobić samodzielnie zupełnie od podstaw - łącznie z ciastem na same rurki. Podając je do stołu, z pewnością wywołasz głośne okrzyki zachwytu.

Jedynym minusem jest stosunkowo długi czas potrzebny, aby można się było nimi cieszyć. Mimo wszystko zalecamy ich zrobienie, ponieważ uczucie powrotu do dzieciństwa jest nie do podrobienia.

Przepis na rurki z kremem

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki

  • 230 g masła

  • 1 szklanka śmietany 12%

  • szczypta soli

Krem:

  • 350 ml śmietany 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 opakowanie serka mascarpone

Zacznij od wymieszania ze sobą wszystkich składników do ciasta. Zagniataj je, aż stanie się gładkie, lśniące i jednolite. Przełóż je do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je na blacie.

Potnij ciasto na paski o szerokości 2 cm. Nawijaj każdy pasek na foremki do rurek w taki sposób, aby zakryć je całkowicie. Zaczynaj od węższego końca foremek. Obtocz ciasto w cukrze i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 11 minut.

Śmietanę ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj do niej stopniowo cukier puder oraz serek mascarpone. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim rurki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.

Rurka z kremem

Źródło zdjęcia: kendoNice, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy