Prosty przepis na rurki z kremem
Rurki z kremem to klasyka dzieciństwa większości Polaków - kto w końcu nie lubił tego deseru na wczasach? Jeśli tęsknisz do ich smaku, nie musisz więcej chodzić do sklepu. Niżej prezentujemy banalnie prosty przepis na rurki z kremem w domowej wersji.
Rurki z kremem można banalnie łatwo zrobić samodzielnie zupełnie od podstaw - łącznie z ciastem na same rurki. Podając je do stołu, z pewnością wywołasz głośne okrzyki zachwytu.
Jedynym minusem jest stosunkowo długi czas potrzebny, aby można się było nimi cieszyć. Mimo wszystko zalecamy ich zrobienie, ponieważ uczucie powrotu do dzieciństwa jest nie do podrobienia.
Przepis na rurki z kremem
Składniki:
Ciasto:
-
0,5 kg mąki
-
230 g masła
-
1 szklanka śmietany 12%
-
szczypta soli
Krem:
-
350 ml śmietany 30%
-
3 łyżki cukru pudru
-
1 opakowanie serka mascarpone
Zacznij od wymieszania ze sobą wszystkich składników do ciasta. Zagniataj je, aż stanie się gładkie, lśniące i jednolite. Przełóż je do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je na blacie.
Potnij ciasto na paski o szerokości 2 cm. Nawijaj każdy pasek na foremki do rurek w taki sposób, aby zakryć je całkowicie. Zaczynaj od węższego końca foremek. Obtocz ciasto w cukrze i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 11 minut.
Śmietanę ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj do niej stopniowo cukier puder oraz serek mascarpone. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim rurki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.
Źródło zdjęcia: kendoNice, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker.pl