Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na seler w słoiku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.10.2021 02:00

Prosty przepis na seler w słoiku

Przepis na seler w słoiku
canva/Alexander Donin

Jesień i zima to pory przetworów. Uwielbiamy warzywa marynowane, kiszone, konserwowe. Seler w słoiku jest świetnym dodatkiem do wielu dań, sałatek, zimnej płyty. Jest wyjątkowo zdrowy i smaczny. Seler w słoiku w zalewie octowej przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników.

Seler w słoiku marynowany w zalewie octowej doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, rybami. Możesz dodać go również do ulubionych sałatek lub zimnej płyty. Dzięki procesowi pasteryzacji, seler w słoiku będzie smaczny i świeży przez wiele miesięcy.

Seler jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, B6, magnezu i potasu, seler obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę serca, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy. Seler to również bogactwo aktywnych związków i antyoksydantów, które zabijając wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia, oczyszczają organizm z toksyn oraz zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych. Warto więc włączyć seler do naszej codziennej diety.

Na zimę przygotuj również marynowaną cukinię. Tu znajdziesz niecodzienny przepis na cukinię w słodkiej zalewie z dodatkiem miodu i kurkumy. Doskonała do drugiego dania i sałatek.

Przepis na seler w słoiku

Składniki na 6 słoików o pojemności 500 ml:

  • 3 duże selery

  • 250 ml octu 10%

  • 250 g cukru

  • 2 łyżki soli

  • 1,5 l wody

Jak przygotować seler w słoiku?

Seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie podgotuj przez 4 minuty, odcedź i przełóż do słoików.

Wodę zagotuj z octem, cukrem i solą, doprowadź do wrzenia, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Zalej zalewą słoiki, zakręć i pasteryzuj przez 15-20 minut. Odstaw w suche i zacienione miejsce. Po 5 dniach seler jest gotowy do spożycia.

Smacznego.

Tagi: Danie