Prosty przepis na seler w słoiku
Jesień i zima to pory przetworów. Uwielbiamy warzywa marynowane, kiszone, konserwowe. Seler w słoiku jest świetnym dodatkiem do wielu dań, sałatek, zimnej płyty. Jest wyjątkowo zdrowy i smaczny. Seler w słoiku w zalewie octowej przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników.
Seler w słoiku marynowany w zalewie octowej doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, rybami. Możesz dodać go również do ulubionych sałatek lub zimnej płyty. Dzięki procesowi pasteryzacji, seler w słoiku będzie smaczny i świeży przez wiele miesięcy.
Seler jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, B6, magnezu i potasu, seler obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę serca, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy. Seler to również bogactwo aktywnych związków i antyoksydantów, które zabijając wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia, oczyszczają organizm z toksyn oraz zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych. Warto więc włączyć seler do naszej codziennej diety.
Na zimę przygotuj również marynowaną cukinię. Tu znajdziesz niecodzienny przepis na cukinię w słodkiej zalewie z dodatkiem miodu i kurkumy. Doskonała do drugiego dania i sałatek.
Przepis na seler w słoiku
Składniki na 6 słoików o pojemności 500 ml:
3 duże selery
250 ml octu 10%
250 g cukru
2 łyżki soli
1,5 l wody
Jak przygotować seler w słoiku?
Seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie podgotuj przez 4 minuty, odcedź i przełóż do słoików.
Wodę zagotuj z octem, cukrem i solą, doprowadź do wrzenia, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Zalej zalewą słoiki, zakręć i pasteryzuj przez 15-20 minut. Odstaw w suche i zacienione miejsce. Po 5 dniach seler jest gotowy do spożycia.
Smacznego.