Prosty przepis na wielkanocną paschę. Świąteczny specjał zachwyci każdego
Poznajesz deser ze zdjęcia? Oczywiście, jest nim pascha. Dziś prezentujemy prosty przepis na wielkanocną paschę. Ten świąteczny specjał z pewnością zachwyci każdego. Trzeba tylko pamiętać o jednej zasadzie — paschę należy przygotować dzień wcześniej i zawiniętą w gazę pozostawić ją na sitku w lodówce na całą noc. Dzięki temu będzie odpowiednio zwarta.
Pascha jest deserem wielkanocnym wywodzącym się z kuchni rosyjskiej. Smakiem nawiązuje nieco do naszego sernika na zimno, jednak jest od niego dużo bardziej słodka i tłusta. Ten niezwykle sycący i kaloryczny deser obfituje też w bakalie. Zobacz, jak można go szybko przygotować.
Prosty przepis na wielkanocną paschę
Składniki:
-
250 g masła
-
1 szklanka cukru pudru
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
-
5 żółtek
-
1 kg mielonego twarogu
-
2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
-
100 g rodzynek
-
50 g obranych migdałów lub orzechów włoskich
-
50 g moreli suszonych lub fig
Przygotowanie paschy
Masło doprowadź do temperatury pokojowej. Zmiksuj je z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Połącz ze skórką z cytryny.
Masło miksuj dalej, dodając do niego kolejno po jednym żółtku. Potem dodaj zmielony twaróg i całość zmiksuj.
Do masy twarogowej dodaj też skórkę pomarańczową, rodzynki, posiekane migdały i morele. Dokładnie wymieszaj.
Duże sito zawieś nad miską. Gazę złóż na pół, wyłóż nią sito, tak by wystawała poza nie. Na sito przełóż masę serową, wystające brzegi gazy zawiń do środka.
Paschę przykryj talerzykiem, obciąż np. kamieniem lub słoikiem z wodą. Całość wstaw na noc do lodówki. Gdy pascha dokładnie odcieknie, wyłóż ją na talerz i udekoruj.
Poznaj też przepis na wielkanocną babę gotowaną , a także dowiedz się, jak przygotować kruchy mazurek .
Źródło zdjęcia: canva/Lynne Mitchell
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
-
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: kwestiasmaku