Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na wielkanocną paschę. Świąteczny specjał zachwyci każdego
canva/ValdisO

Prosty przepis na wielkanocną paschę. Świąteczny specjał zachwyci każdego

24 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajesz deser ze zdjęcia? Oczywiście, jest nim pascha. Dziś prezentujemy prosty przepis na wielkanocną paschę. Ten świąteczny specjał z pewnością zachwyci każdego. Trzeba tylko pamiętać o jednej zasadzie — paschę należy przygotować dzień wcześniej i zawiniętą w gazę pozostawić ją na sitku w lodówce na całą noc. Dzięki temu będzie odpowiednio zwarta.

Pascha jest deserem wielkanocnym wywodzącym się z kuchni rosyjskiej. Smakiem nawiązuje nieco do naszego sernika na zimno, jednak jest od niego dużo bardziej słodka i tłusta. Ten niezwykle sycący i kaloryczny deser obfituje też w bakalie. Zobacz, jak można go szybko przygotować.

Prosty przepis na wielkanocną paschę

Składniki:

  • 250 g masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

  • 5 żółtek

  • 1 kg mielonego twarogu

  • 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

  • 100 g rodzynek

  • 50 g obranych migdałów lub orzechów włoskich

  • 50 g moreli suszonych lub fig

Przygotowanie paschy

Masło doprowadź do temperatury pokojowej. Zmiksuj je z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Połącz ze skórką z cytryny.

Masło miksuj dalej, dodając do niego kolejno po jednym żółtku. Potem dodaj zmielony twaróg i całość zmiksuj.

Do masy twarogowej dodaj też skórkę pomarańczową, rodzynki, posiekane migdały i morele. Dokładnie wymieszaj.

Duże sito zawieś nad miską. Gazę złóż na pół, wyłóż nią sito, tak by wystawała poza nie. Na sito przełóż masę serową, wystające brzegi gazy zawiń do środka.

Paschę przykryj talerzykiem, obciąż np. kamieniem lub słoikiem z wodą. Całość wstaw na noc do lodówki. Gdy pascha dokładnie odcieknie, wyłóż ją na talerz i udekoruj.

Poznaj też przepis na wielkanocną babę gotowaną , a także dowiedz się, jak przygotować kruchy mazurek .

suszone morele
suszone morele

Źródło zdjęcia: canva/Lynne Mitchell

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy