Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na wyborne bezmięsne gołąbki
canva/freeskyline

Prosty przepis na wyborne bezmięsne gołąbki

30 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Klasyczna wersja gołąbków z kapusty ma mięsno-ryżowy farsz. Jeśli jednak nie macie dziś ochoty na mięso, bez problemu możecie je zastąpić soczewicą. Gołąbki wyjdą równie pożywne i smaczne, a z pewnością zdrowsze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na wyborne bezmięsne gołąbki

Nawet jeśli lubicie mięso nie zawsze macie na nie chęć. Zresztą mięsa nie powinniście jeść zbyt często i zbyt dużo. Dlatego nasz przepis na bezmięsne gołąbki jest idealny i dla odmiany smakowej i dla zdrowia. Oto przepis na doskonałe, jarskie gołąbki.

Składniki:

  • kapusta włoska, ewentualnie biała

  • 10 dag ryżu

  • 10 dag czerwonej soczewicy

  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 marchewka

  • 20 dag pieczarek

  • 1 jajko

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • mały koncentrat pomidorowy

  • łyżka sosu sojowego

  • 2 łyżki oleju

  • czubata łyżka mąki

  • słodka, mielona papryka

  • ostra, mielona papryka

  • kurkuma

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • posiekany koperek do posypania

Przygotowanie bezmięsnych gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Ostrym nożem wykrój głąb, umieść ją w dużym garnku wycięciem do dołu. Zalej wodą, zagotuj, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Wyjmij ją z garnka, osącz i wystudź.

Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, odlej nadmiar wody, przemieszaj i odstaw do wystygnięcia. Soczewicę opłucz, wsyp na szklankę wrzątku, posól. Gotuj ją ok. 10 minut. Dopraw papryką i kurkumą, wymieszaj i przestudź. Ryż połącz z soczewicą i suchą kaszą.

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę i pieczarki, przesmaż je, jednocześnie mieszając. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn. Przestudź, wymieszaj z posiekaną natką, dodaj do reszty farszu. Wymieszaj z jajkiem, dopraw.

Kapustę podziel na pojedyncze liście. Z każdego zetnij zgrubiały nerw. Na każdym liściu kładź porcję farszu i formuj podłużne gołąbki. Naczynie żaroodporne wyłóż połową pozostałych liśćmi kapusty, ułóż na nich gołąbki.

W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim mąkę. Niech się lekko zarumieni. Wlej część gorącego bulionu, dokładnie rozmieszaj. Cały czas mieszając, wlewaj pozostały bulion, zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw sosem sojowym, ziołami, solą i pieprzem.

Gorącym sosem zalej gołąbki, przykryj je pozostałymi liśćmi i pokrywą. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Potem zdejmij pokrywę i piecz gołąbki jeszcze 30 minut. Przed podaniem gołąbki posyp posiekanym koperkiem.

soczewica
soczewica

Źródło zdjęcia: canva/ Karisssa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy