Smakosze.pl
Gołąbki podczas zawijania

canva.com/HappyNati, Getty Images

Jak błyskawicznie zawijać gołąbki?

13 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gołąbki cieszą się wśród Polaków niesłabnącą popularnością, lecz sprawiają sporo kłopotów podczas zawijania. Wystarczy poznać jednak prostą technikę, która znacznie ułatwia ten proces. Dzięki niej już więcej nie będziesz musiał się męczyć z wypadającym farszem czy długim czasem spędzonym w kuchni.

Gołąbki są przepysznym daniem, uwielbianym szczególnie przez starszych Polaków, którym długi czas zawijania nie przeszkadza. Niektórzy nie mają jednak możliwości spędzenia całego popołudnia w kuchni.

Z tego powodu istnieje metoda szybkiego zawijania, która znacznie usprawnia i ułatwia gotowanie. Przy jej pomocy każdy będzie mógł bez większego wysiłku cieszyć się smakiem domowych gołąbków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Metoda na szybkie zawijanie gołąbków

Składa się ona jedynie z 4 kroków, które są banalnie proste w zapamiętaniu oraz użyciu. Co więcej, to nie tylko sposób na szybką pracę - korzystając z niego, możesz mieć pewność, że liście nie rozpadną się podczas gotowania.

Na początku należy położyć liść kapusty na dłoni. Bliżej twardszej części liścia, tej, która znajdowała się koło głąba, należy położyć porcje farszu. Idealna ilość wynosi około dwóch pełnych łyżek stołowych.

Placki ziemniaczane z pokrzywą

Zagórskie placki ziemniaczane z pokrzywą

CZYTAJ DALEJ

Zwijanie zaczyna się również od grubszej strony. Warto w tym momencie uważać, aby liść ciasno opinał farsz - zwiększa się wtedy szansa, że nic nie wypłynie do pomidorowego sosu.

Końcowy etap zawijania

Gdy uzyskasz już zgrabny rulonik, wetknij luźne końcówki liścia do wnętrza gołąbka. Tak zapakowany gołąbek nie ma szans na rozpadnięcie się, będzie pięknie wyglądał po ugotowaniu i równie dobrze smakował.

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Jeśli chcesz, aby liście zachowały soczysty zielony kolor, dodaj do wody, w której obgotowujesz główkę kapusty, łyżkę cukru. Roślina nie wypłowieje i będzie znacznie lepiej prezentować się na obiadowym półmisku.

Gołąbki

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >