Prosty przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem od Jakuba Kuronia
Jakub Kuroń słynie z receptur, które pozwalają przyrządzić pyszne dania obiadowe i desery. Tym razem zdradził swój sprawdzony przepis na wyjątkowe buraczki zasmażane w sam raz do obiadu. Sprawdźcie jakie składniki wybiera do zrobienia tego kultowego dodatku. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekty was pozytywnie zaskoczą. Jakub Kuroń dodaje do buraczków starte jabłko.
Buraczki zasmażane są tradycyjnym dodatkiem do pysznych kotletów schabowych . Sprawdzą się też do kotletów wegetariańskich np. ruskich z ziemniakami . Warto sięgnąć po to polskie warzywo — zawiera wiele cennych substancji m.in. witaminy z grupy B i żelazo .
Przepis na wyborne buraczki zasmażane Jakuba Kuronia
Składniki:
-
1 kg buraków
-
1 duże jabłko
-
1 spora cebula
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
4 łyżki octu jabłkowego
-
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Buraki gotujemy do miękkości, czyli od 60 do 90 minut — zależnie od ich wielkości. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wystudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy starte buraki i dalej smażymy, aż nieco odparują. Dorzucamy jabłko i jeszcze chwilę podgrzewamy. Wlewamy ocet jabłkowy, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Podajemy do kotletów i ziemniaków z wody.
Wskazówki:
-
Buraczki warto upiec. Dzięki temu zachowają więcej wartości odżywczych , które podczas gotowania niestety tracimy. Jeżeli podzielimy je na mniejsze kawałki, wystarczy trzymać je przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
-
Jeżeli wybierzecie słodkie jabłko, dodawanie cukru nie będzie konieczne. Takie buraczki będą zatem zdrowsze. Cukier możecie też zastąpić słodzikiem lub syropem klonowym czy miodem. Wybierając ten ostatni produkt, przyrządzicie buraczki, które nie będą odpowiednie dla wegan.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron