Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem od Jakuba Kuronia
canva/Yana Gayvoronskaya

Prosty przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem od Jakuba Kuronia

15 listopada 2021

Jakub Kuroń słynie z receptur, które pozwalają przyrządzić pyszne dania obiadowe i desery. Tym razem zdradził swój sprawdzony przepis na wyjątkowe buraczki zasmażane w sam raz do obiadu. Sprawdźcie jakie składniki wybiera do zrobienia tego kultowego dodatku. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekty was pozytywnie zaskoczą. Jakub Kuroń dodaje do buraczków starte jabłko.

Buraczki zasmażane są tradycyjnym dodatkiem do pysznych kotletów schabowych . Sprawdzą się też do kotletów wegetariańskich np. ruskich z ziemniakami . Warto sięgnąć po to polskie warzywo — zawiera wiele cennych substancji m.in. witaminy z grupy B i żelazo .

Przepis na wyborne buraczki zasmażane Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 1 duże jabłko

  • 1 spora cebula

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 łyżki octu jabłkowego

  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Buraki gotujemy do miękkości, czyli od 60 do 90 minut — zależnie od ich wielkości. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wystudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy starte buraki i dalej smażymy, aż nieco odparują. Dorzucamy jabłko i jeszcze chwilę podgrzewamy. Wlewamy ocet jabłkowy, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Podajemy do kotletów i ziemniaków z wody.

Wskazówki:

  • Buraczki warto upiec. Dzięki temu zachowają więcej wartości odżywczych , które podczas gotowania niestety tracimy. Jeżeli podzielimy je na mniejsze kawałki, wystarczy trzymać je przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

  • Jeżeli wybierzecie słodkie jabłko, dodawanie cukru nie będzie konieczne. Takie buraczki będą zatem zdrowsze. Cukier możecie też zastąpić słodzikiem lub syropem klonowym czy miodem. Wybierając ten ostatni produkt, przyrządzicie buraczki, które nie będą odpowiednie dla wegan.

Buraczki w misce
Buraczki są doskonałym dodatkiem do obiadu

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy